Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ministre: Lēmumu slēgt divus kontrolpunktus uz Baltkrievijas robežas Lietuva pieņēma ne tikai Vagner, bet arī kontrabandas dēļ

Lēmumu slēgt divus kontrolpunktus uz robežas ar Baltkrieviju Lietuvas valdība pieņēma gan grupējuma Vagner algotņu radīto draudu dēļ, gan arī lai mazinātu kontrabandu, ceturtdien paziņoja Lietuvas Iekšlietu ministre Agne Bilotaite

"Pirmkārt, tas ir kontrabandas jautājums - ar šo kontrolpunktu slēgšanu mēs risinām kontrabandas problēmu, un, otrkārt, ņemot vērā pastāvošos draudus saistībā ar "Vagner" spēku izvietošanu Baltkrievijā,  mēs esam nolēmuši slēgt kontrolpunktus," ceturtdien žurnālistiem Tverečas kontrolpunktā sacīja ministre.

Pēc viņas teiktā, Šumskas un Tverečas kontrolpunktos, kurus paredzēts slēgt, nav rentgena kontroles iekārtu, kas dod iespēju iedarbīgi apkarot kontrabandu.

Viņa atgādināja, ka līdzīgs lēmums februārī tika pieņemts attiecībā uz Stasīlu dzelzceļa kontrolpunktu uz robežas ar Batkrieviju pēc tam, kad dzelzceļa kravu kontrole no tā tika pārcelta uz Kenas kontrolpunktu. Pēc Stasīlu kontrolpunkta slēgšanas atklāto kontrabandas gadījumu skaits būtiski samazinājās.

Pēc Bilotaites teiktā, Šumskas un Tverečas kontrolpunktus bija domāts slēgt tikai oktobrī, bet, tā kā "bija papildu faktors, kas saistīts ar "Vagner", mēs, protams, [slēgšanu] paātrinājām".

Kontrolpunkti tiks slēgti pusnaktī.

Ministre sacīja, ka tuvākajā laikā uz slēgtajiem kontrolpunktiem tiks nogādāti un tur uzstādīti dzelzsbetona bloki un dzeloņstieple.

Savukārt Lietuvas Valsts robežsardzes dienesta komandieris ģenerālis Rustams Ļubajevs, kurš pavadīja Bilotaiti, teica, ka dienas laikā caur Tverečas kontrolpunktu abos virzienos robežu šķērsoja apmēram 600 cilvēku, bet caur Šumskas kontrolpunktu - aptuveni 1600 cilvēku.

Jau ziņots, ka Lietuvas valdība trešdien nolēma no piektdienas, 18.augusta, uz nenoteiktu laiku slēgt Šumskas un Tverečas kontrolpunktus uz robežas ar Baltkrieviju, ņemot vērā iespējamos draudus no Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" kaujiniekiem.

Lietuvas ministru kabinets šādu lēmumu pamatoja ar ģeopolitisko situāciju un nepieciešamību mazinātu draudu līmeni.

Pēc Šumskas un Tverečas robežšķērsošanas punktu slēgšanas Lietuvā pie Baltkrievijas robežas turpinās darboties četri autotransportam domāti kontrolpunkti - Medininkos, Lavorišķos, Raigardā un Šalčininkos.

Lietuvas Satiksmes ministrija norāda, ka divu kontrolpunktu darbības pārtraukšana būtiski nemainīs situāciju ar autotransporta un kravas transporta rindām, jo caur Šumskas kontrolpunktu izbrauca tikai vieglās automašīnas, bet caur Tverečas kontrolpunktu - vieglās automašīnas un kravas automašīnas bez kravas.

Saskaņā ar Lietuvas un Polijas amatpersonu sniegto informāciju pašlaik Baltkrievijā atrodas aptuveni 4000 "Vagner" algotņu, daļa no tiem - pie robežas ar Lietuvu un Poliju.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits