Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pagājušā nedēļā Latvijā un Lietuvā elektroenerģijas cena pieauga par 32%

Vidējā elektroenerģijas cena pagājušā nedēļā Latvijā un Lietuvā pieauga par 32% - līdz 40,16 eiro par megavatstundu (MWh), aģentūru LETA informēja AS Latvenergo.

Pirmajā augusta nedēļā pārsvarā visos Nord Pool tirdzniecības apgabalos vidējās elektroenerģijas cenas pieauga. Latvijā un Lietuvā nedēļas vidējā cena pakāpās par 32%, bet Igaunijas tirdzniecības apgabalā nedēļas vidējā cena pieauga par 27% līdz 36,30 eiro par MWh, salīdzinot ar nedēļu iepriekš. Nord Pool nedēļas vidējā sistēmas cena pieauga līdz 2,25 eiro par MWh.

Nord Pool apgabalā elektroenerģijas cenu pieaugumu pērnajā nedēļā ietekmēja augstākas izejvielu cenas un sausāki laikapstākļi, tomēr hidrorezervuāru aizpildījums Ziemeļvalstīs joprojām ir augstā līmenī, kas kopumā uztur salīdzinoši zemu cenu līmeni Ziemeļvalstīs. Arī izstrāde vēja stacijās samazinājās par 39%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš.

Baltijā cenu izmaiņas ietekmēja zemākas jaudas plūsmas no Somijas un Zviedrijas apgabala (SE4), kā arī plūsmu pieaugums no Baltkrievijas un Kaļiningradas apgabala. Cenu starpību starp Igauniju un Latviju galvenokārt izraisīja zemākas jaudas plūsmas no Igaunijas.

Aizvadītajā nedēļā Nord Pool reģionā elektroenerģijas patēriņš pieauga līdz 6430 gigavatstundām (GWh), savukārt izstrādes apjomi samazinājās līdz 6579 GWh.

Šajā laikaposmā Baltijas valstīs kopējais elektroenerģijas patēriņš pieauga par 3% līdz 479 GWh. Igaunijā novērots patēriņa pieaugums par 5% līdz 132 GWh, Lietuvā - par 2% līdz 219 GWh, bet Latvijā - par 2% līdz 128 GWh.

Baltijā kopējā elektroenerģijas izstrāde pieauga par 18% līdz 295 GWh. Salīdzinot ar nedēļu iepriekš, Latvijā elektroenerģijas izstrāde pieauga par 57%, saražojot 101 GWh, Igaunijā ražošanas apjomi pieauga par 3% līdz 89 GWh, bet Lietuvā elektroenerģijas izstrādes apjomi pieauga par 7%, sasniedzot 105 GWh.

Izstrādes apjoms pret patēriņu aizvadītajā nedēļa Latvijā bija 79%, Igaunijā - 67%, bet Lietuvā - 48%, savukārt Baltijas valstīs tika saražoti 62% no reģionā patērētā elektroenerģijas apjoma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits