Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Viļņas Antakalnes kapsētā demontētas PSRS okupācijas spēku karavīru skulptūras

Viļņas Antakalnes kapsētā demontētas sešas pelēka granīta skulptūras PSRS okupācijas karaspēka karavīriem, piektdien paziņoja Lietuvas galvaspilsētas pašvaldība.

Pašvaldības preses pārstāvis Gabrieļus Grunbinsks ziņu aģentūrai BNS sacīja, ka sākotnēji līgumdarba veicējs "Vilniaus BDT" bija plānojis skulptūru demontāžu pabeigt līdz pirmdienai, bet darbi ritējuši raiti un pabeigti ātrāk.

Skulptūras ceturtdienas vakarā nogādātas pašvaldības uzņēmuma "Grinda" glabāšanā, kur tās atradīsies līdz tiks panākta vienošanās par to pārvietošanu.

Pašvaldība apsver iespēju demontētās skulptūras nodot Lietuvas Nacionālā muzeja rīcībā.

Demontāžas izmaksas ir 60 000 eiro.

Jau vēstīts, ka otrdien Viļņas Antakalnes kapsētā tika sākta tur esošo PSRS okupācijas karaspēka karavīru skulptūru demontāža, lai gan pret to iebilst Apvienoto Nāciju Organizācijas Cilvēktiesību padome (UNHRC).

Viļņas mērs Remiģijs Šimašus pirms demontāžas sacīja, ka ANO komiteja ir lūgusi nenojaukt kapsētu, kapu pieminekļus un neiznīcināt mantojumu, bet, kā uzsvēra mērs, pašvaldība to nedara.

Šimašus pieminekļus raksturoja kā totalitārisma režīma simbolu.

UNHRC novembrī atstāja spēkā pagaidu ierobežojumus, kas liedz Viļņas varasiestādēm demontēt šos komunistiskās okupācijas varu simbolizējošo pieminekli.

Šādu lēmumu UNHRC pieņēmusi, pamatojoties uz prasību, ko iesniegusi grupa "etnisko krievu", kas apgalvo, ka Viļņas pašvaldības lēmums demontēt pieminekli Antakalnes kapsētā esot viņu kā nacionālās minoritātes tiesību pārkāpums. Prasības iesniedzēji arī apgalvo, ka pārkāptas to tiesības uz privāto un ģimenes dzīvi.

Tomēr Lietuvas varasiestādes izlēmušas skulptūras aizvākt, neskatoties uz ANO lēmumu.

Tieslietu ministrija un Viļņas pašvaldība norādījusi, ka UNHRC tikusi maldināta, prasītājiem apgalvojot, ka piemineklis tikšot apgānīts, bet tur apglabātie padomju karavīri, kas krituši, atkārtoti okupējot Lietuvu, - pārapbedīti. Tomēr Lietuvas varasiestādes uzsver, ka tām nav šāda nolūka.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits