Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ar zondi padziļināti izpētīs Saules aktivitātes

Ceļu uz Sauli ir sākusi Eiropas Kosmosa aģentūras (ESA) zonde Solar Orbiter, lai kopīgā misijā ar ASV Nacionālo aeronautikas un kosmosa aģentūru NASA pētītu Saules magnētisko lauku, tās polus, Saules vēja rašanos, Saules aktivitāšu ietekmi uz Zemes laika apstākļiem, vēsta Spacenews.com.

Nesējraķete Atlas 5 pacēlās no kosmodroma Kanaveralas zemesragā Floridā ASV pulksten 23.03 svētdienas vakarā pēc vietējā laika. 53 minūtes pēc tam Solar Orbiter atdalījās no nesējraķetes, un ESA vēl pēc dažām minūtēm saņēma pirmos signālus no zondes.

Uz 1800 kilogramu smagās Solar Orbiter, ko pēc ESA pasūtījuma uzbūvējis uzņēmums Airbus Defence and Space, uzmontēti 10 instrumenti, kas tiks izmantoti Saules un vides ap zondi pētīšanai. Misijas izmaksas sasniedz 1,5 miljardus ASV dolāru, ko kopīgi sedz ESA un NASA.

Paredzams, ka zonde periodiski pietuvosies Saulei 42 miljonu kilometru attālumā no tās virsmas. BBC vēsta, ka, lai pasargātu zondi un instrumentus no milzīgā karstuma, tie izvietoti aiz liela titāna vairoga. Tikai fotografēšanas un citu datu iegūšanas laikā vairogā atdarīsies īpašas atveres instrumentiem, bet pēc tam tās aizvērsies, lai pasargātu tos no izkušanas. "Mums nācās attīstīt daudz jaunu tehnoloģiju, lai panāktu, ka kosmiskā zonde var izturēt temperatūru līdz pat 600 grādiem," BBC citē Airbus sistēminženieri Mišelu Spreiku. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits