Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Argentīnas prokurors apsūdz Irānu terora aktu plānošanā Dienvidamerikā

Argentīnas prokurors Alberto Nismans trešdien apsūdzējis Irānu par teroraktu plānošanu vairākās Dienvidamerikas valstīs. Nismans iesniedza federālajā tiesā 502 lappuses garu apsūdzības rakstu.

"Es apsūdzu Irānu par iefiltrēšanos vairākās Dienvidamerikas valstīs, lai izveidotu izlūkošanas stacijas, citiem vārdiem, spiegošanas bāzes, ar mērķi pastrādāt, veicināt un sponsorēt teroraktus, līdzīgus tam, kāds notika pret AMIA (Izraēlas-Argentīnas divpusējās palīdzības apvienību)," paziņoja Nismans.

Viņš atbild par izmeklēšanu 1994.gada uzbrukumā AMIA. Šajā sprādzienā tika nogalināti 85, bet ievainoti 300 cilvēki. Vēl pirms tam 1991.gadā sprādzienā Izraēlas vēstniecībā Buenosairesā tika nogalināti 29 cilvēki, bet 200 ievainoti. Irāna noliedz, ka tā būtu iejaukta šajos teroraktos.

Nismans apsūdzēja Irānu par diplomātisko aģentūru, kultūras un labdarības iestāžu izmantošanu teroristisku aktivitāšu piesegšanai. "Tūlītējais rezultāts bija izlūkošanas staciju izveidošana, lai sniegtu loģistikas, finansiālu un operatīvu atbalstu islāma režīma plānotajiem potenciālajiem teroraktiem," viņš piebilda, norādot, ka Irāna šādi cenšas eksportēt savu revolūciju.

Argentīnas Izraēliešu apvienību delegācijas (DAIA) prezidents norādīja, ka Nismana izvirzītā apsūdzība pastiprina sajūtu, ka "Irāna ir neuzticams sarunu biedrs, kas finansē un veicina terorismu".

Saistībā ar 1994.gada Buenosairesas teroraktu Argentīna ir izvirzījusi apsūdzības astoņām esošajām vai bijušajām Irānas amatpersonām, tostarp pašreizējam aizsardzības ministram Ahmadam Vahidi un bijušajam prezidentam Akbaram Hašemam Rafsandžani. Argentīnas tiesas jau kopš 2006.gada pieprasa izdot šos astoņus irāņus, un Nismans aicināja Interpolu spert tālākus soļus, lai aizdomās turamos arestētu.

Apsūdzības kopija tiks nosūtīta arī Brazīlijai, Čīlei, Kolumbijai, Gajānai, Paragvajai, Surinamai un Trinidadai un Tobago, jo pastāv nopietns pamats domāt, ka arī šajās valstīs izveidotas minētās izlūkošanas stacijas, norādīja Nismans. "Mēs brīdinām par (..) iespēju", ka šajās valstīs var notikt uzbrukumi, bet valstīm pašām jāizlemj, ko darīt šai sakarā, viņš piebilda.

Pagājušajā nedēļā Irāna apstiprināja saprašanās memorandu ar Argentīnu par "patiesības komisijas" izveidošanu AMIA spridzināšanas izmeklēšanā. Argentīnas Kongress apstiprināja šo vienošanos, bet opozīcija un valsts ebreju kopienas pārstāvji nostājušies kategoriski pret to.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits