Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

ASV vēstniece ANO: Kims uzprasās uz karu, ko mēs negribam

Veicot savu līdz šim jaudīgākās kodolbumbas izmēģinājumu, Ziemeļkorejas līderis Kims Čen Uns uzprasās uz karu, ANO Drošības padomes ārkārtas sēdē Ņujorkā izteikusies ASV vēstniece ANO Nikija Heilija.

Viņa piebildusi, ka ASV nevēlas šo karu, bet "pacietība nav neierobežota". Jau drīzumā ASV apstiprinās jaunu ANO rezolūciju, lai pastiprinātu pret Ziemeļkoreju noteiktās sankcijas. Heilija apgalvoja, ka tikai visspēcīgākās sankcijas ļaus ar diplomātijas starpniecību risināt samilzušo saspīlējumu ar militāros muskuļus demonstrējošo Ziemeļkoreju.

Ziemeļkorejas galvenā sabiedrotā Ķīna aicinājusi atgriezties pie sarunu procesa, un Šveice piedāvājusi savu starpniecību.

"Korejas pussalas jautājums ir jāatrisina mierīgi," paudis Ķīnas vēstnieks ANO Ļī J. "Ķīna nekad nepieļaus haosu un karu pussalā".

Ir skaidrs, ka Ķīna nevēlas redzēt ar kodolieročiem bruņotu Ziemeļkoreju un ne vienreiz vien to norādījusi Phenjanai. Tomēr tā nevēlas arī Ziemeļkorejas režīma izbeigšanos, jo tas varētu nozīmēt miljoniem bēgļu plūdus, bet ilgākā periodā - vienotu Koreju ASV ietekmes sfērā. Ķīnas redzējumā tas noteikti būtu sliktāks scenārijs nekā apbruņojies kaimiņš, klāstījuši eksperti.

Tikmēr Dienvidkorejas jūras spēki otrdien Japāņu jūrā sarīkojuši mācības ar kaujas munīcijas izmantošanu, lai demonstrētu apņēmību reaģēt uz Ziemeļkorejas izdarībām un brīdinātu šo valsti atturēties no provokācijām. Mācībās piedalījās Dienvidkorejas fregate, patruļkuģis, vadāmo raķešu kuģi, kā arī ātrgaitas laivas, vēstīja Dienvidkorejas ziņu aģentūra Yonhap.

Savukārt Šveices prezidents Doriss Leithards, uzstājoties Bernē, paziņojis, ka "tiešām ir laiks dialogam. (..) Esam gatavi piedāvāt savu starpnieka lomu. Domāju, ka nākamajās nedēļās daudz kas būs atkarīgs no tā, kā ASV un Ķīna ietekmēs šo krīzi".

Ziemeļkoreja svētdien paziņoja, ka sekmīgi izmēģinājusi ūdeņraža bumbu, ko iespējams uzstādīt uz ballistiskās raķetes

Ūdeņraža bumbas ir visjaudīgākais kodolbumbu veids un veido lielāko daļu pasaules kodolarsenālu.

Tomēr neatkarīgu apstiprinājumu Ziemeļkorejas apgalvojumiem, ka izmēģinātā kodolbumba tiešām ir ūdeņraža bumba, kuru iespējams uzstādīt uz nesējraķetes, pagaidām nav izdevies gūt.

Jūlijā Ziemeļkoreja veiksmīgi izmēģināja divas starpkontinentālās ballistiskās raķetes, kas var sasniegt lielāko daļu ASV teritorijas. Phenjana augustā draudēja dot triecienu ASV piederošajai Guamas salai Klusajā okeānā.

Top komentāri

Rikijs
R
Mani parsteidz ASV gleva nostaja. Nu ir istais un vesturiskais moments kad ir jaiznicina Ziemelkorejas vadiba un ir jaapvieno abas Korejas viena valsti. ASV, NATO, KInai ir japvieno speki un ir jaiznicina sis vajpratigais Ziemelkorejas rezims, kuru tik loti atbalsta Krievija.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spridzina, lai atbrīvotu tiltu sagrāvušo kuģi

Kontrolētā eksplozijā pirmdien ASV pilsētā Baltimorā tika saspridzinātas martā sabrukušā Frānsisa Skota Kija tilta laiduma metāla konstrukcijas, lai atbrīvotu pie tilta balsta iestrēgušo ko...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits