Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Aušvicas memoriālam draud sagrūšana

Pasauli satraukušas ziņas, ka Aušvicas koncentrācijas nometne Polijā atrodas uz sabrukuma sliekšņa un tuvāko gadu laikā draud pārvērsties drupu kaudzē, ja netiks sākta tās konservācija.

Viens no spilgtākajiem nacisma nežēlības simboliem ir cietis no laika zoba, un daudzas no barakām to tehniskā stāvokļa dēļ vairs nav pieejamas apskatei. Jāņem vērā, ka koncentrācijas nometne tika būvēta lielā steigā un tās galvenais mērķis bija īslaicīgi kalpot cilvēku masveida noslepkavošanai, tādēļ neesot brīnums, ka ēkas pēc šāda laika posma un arvien pieaugošās tūristu intereses atrodas uz sabrukuma sliekšņa, norādījis AP.

Arī daudzas valstis satraukušas ziņas par karalaika nežēlības liecību sagrūšanu, tādēļ tās pievienojušās muzeja sāktajai ziedojumu vākšanas kampaņai. Lielāko naudas summu - 60 miljonus eiro - jau piešķīrusi Vācija, kas vēl aizvien izjūtot dziļu nožēlu par holokausta noziegumiem. Kopumā savākti jau 80 miljoni eiro, taču kompleksa glābšanai esot nepieciešami vismaz 120 miljoni eiro, raksta AFP. Par ziedojumos iegūto naudu cer atjaunot barakas, sargtorņus, krematoriju un citus vēsturiskos objektus, kas cietuši no laika zoba un cilvēku nesaudzīgās apiešanās.

«Aušvicas apmeklējums ir kas vairāk par vienkāršu memoriāla apmeklējumu,» aģentūrai AP uzsvēris ASV Holokausta memoriālā muzeja pētniecības centra direktors Pols Šapiro. Tas ļaujot izprast šausmas, kas notikušas Vācijas Trešā reiha celtajās nāves nometnēs, kas esot īpaši nozīmīgi, ņemot vērā to, ka lielāko daļu no tām karalaikā vācieši esot paspējuši nojaukt.

Aušvicas koncentrācijas nometne tika uzcelta drīz vien pēc Vācijas 1939. gada iebrukuma Polijā. Otrā pasaules kara laikā tā prasījusi ap 1,1 miljonu cilvēku, lielākoties ebreju, dzīvību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits