Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Aušvicas uzraksts zagts pēc neonacistu pasūtījuma

Aušvicas nāves nometnes vārtu uzraksta zādzība, kas decembrī izraisīja lielu satraukumu Polijā un citviet pasaulē, bija organizēta pēc kāda britu kolekcionāra pasūtījuma, ziņo laikraksts The Sunday Mirror. Starpnieku lomu darījumā pildīja Zviedrijas neonacisti, kas plānoja izmantot peļņu, lai sarīkotu terora aktus Zviedrijā.

Piecus metrus garais metāla uzraksts ar saukli Arbeit macht frei (Darbs dara brīvu) tiek uzskatīts par vienu no holokausta simboliem, jo Otrā pasaules kara laikā bija novietots virs Aušvicas nāves nometnes vārtiem. 18.decembrī tas tika nozagts Aušvicas memoriālā. Polijas amatpersonas solīja darīt visu iespējamo, lai atrastu vēsturisko uzrakstu, un pēc divām dienām tas patiešām tika atgūts. Varas iestādes aizturēja piecus poļu vīriešus, kas tiek turēti aizdomās par līdzdalību zādzībā. Izmeklētāji uzskata, ka viņi bija tiešie nozieguma izpildītāji, bet pasūtītājs bija no ārzemēm.

The Sunday Mirror vēsta, ka slaveno Aušvicas uzrakstu iekārojis kāds turīgs britu kolekcionārs, kurš kolekcionē dažādus ar nacistiem saistītus priekšmetus. Viņš solījis samaksāt ievērojamu summu Zviedrijas neonacistiem, kas organizēja zādzību. Uzrakstu bija paredzēts nogādāt Stokholmā, taču zagļi krituši panikā un pametuši to mežā. Zviedrijas Radio ziņo, ka peļņu no noziedzīgā darījuma neonacisti grasījās izmantot, lai pirms Zviedrijas parlamenta vēlēšanām sarīkotu uzbrukumus valdības objektiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits