Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Balkāniem čigānu dēļ grib atņemt bezvīzu režīmu

Piecu Balkānu valstu pilsoņiem var nākties atvadīties no iespējas ceļot bez vīzas uz 26 Šengenas zonā ietilpstošajām Eiropas valstīm, jo Eiropas Savienību (ES) pārplūdinājuši čigāni, kas izliekas par viltus patvēruma meklētājiem, lai baudītu ES valstu finanšu palīdzību, vēstīja izdevums The Economist.

Pirms Serbijai, Maķedonijai, Melnkalnei, Bosnijai un Albānijai tika noteikts bezvīzu režīms, patvēruma meklētāju skaits bija krietni zemāks. Vislielākais skaits pieprasījumu nāk tieši no serbiem un maķedoniešiem. Pirms vīzu režīma atcelšanas 2009. gadā patvērumu rietumvalstīs lūdza 9860 šo valstu pilsoņu, bet pērn jau oktobrī patvēruma meklētāju skaits sasniedza 33 530.

Lai gan oficiālā statistika par to klusē, 95% patvēruma meklētāju ir čigāni. Kā vēsta domnīcas Eiropas Stabilitātes iniciatīva pētījums, nabadzīgākie čigāni saskatījuši labumus, ko patvēruma meklētājiem piedāvā rietumvalstis, un steidz izmantot iespēju pāris mēnešu padzīvot izvēlētajā valstī, saņemot finansiālu palīdzību, lai gan zina, ka patvērums tiks atteikts, jo savā dzimtenē viņi netiek nedz vajāti, nedz kā citādi apdraudēti. Laika posmā no 2009. līdz 2011. gadam no 19 650 serbu patvēruma prasītāju Vācijā, Zviedrijā un Luksemburgā tikai 15 saņēma apstiprinošu atbildi.

«Arvien pieaugošā tendence ļaunprātīgi izmantot patvēruma meklētāju sistēmu nav pieņemama,» jau oktobrī uzsvēra Vācijas iekšlietu ministrs Hanss Pēters Frīdrihs, kurš līdz ar Francijas, Beļģijas, Luksemburgas, Nīderlandes un Zviedrijas kolēģiem aicinājis atcelt bezvīzu režīmu Balkānu valstīm.

Vīzu režīms varētu tikt atjaunots jau šogad, tikmēr Vācija lēmusi rīkoties un samazinājusi patvēruma prasības izskatīšanas laiku līdz desmit dienām. Ievērojami samazināta arī finansiālā palīdzība, ko piešķir prasības izskatīšanas laikā, izraisot vērienīgu patvēruma meklētāju skaita kritumu, vēstīja Serbijas raidsabiedrība B92.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ievainotais Slovākijas premjerministrs spēj runāt

Ievainotais Slovākijas premjerministrs Roberts Fico spēj runāt, bet ir noguris un joprojām atradās ļoti smagā stāvoklī, pēc sava sabiedrotā apmeklējuma slimnīcā pavēstīja jaunievēlētais S...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits