Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Būtisku negatīvu ietekmi uz saldūdens resursu kvalitāti Jaunzēlandē pēdējo 20 gadu laikā atstājusi piena lopkopība

Bažas par vides stāvokli "neskartās dabas paradīzē" Jaunzēlandē

Jaunzēlandē, kura nereti asociējas ar zaļu un cilvēka darbību neskartu dzīvās dabas svētnīcu, kā arī pati šo tēlu kultivē, ik gadu tādējādi piesaistot miljoniem tūristu, ekoloģiskā situācija ir daudz dramatiskāka, nekā to vēsta valsts publiskais tēls. Apjomīgā ziņojumā par Jaunzēlandes dzīvās dabas "veselību" ieskicētā aina nav iepriecinoša, raksta The Guardian.

Ziņojums Environment Aotearoa ir pirmais šāda apmēra ziņojums Jaunzēlandē pēdējo četru gadu laikā, un ieskicē nepatīkamu ainu - piesārņotas upes, katastrofāla bioloģiskās daudzveidības samazināšanās un aizvien postošāka industriālā mēroga lauksaimniecības ietekme uz dzīvo dabu. Secinājumi ir krasi pretēji tēlam, ko mēģina radīt valsts tēla veidošanas kampaņa Pure New Zealand jeb Tīrā Jaunzēlande.

Secināts, ka kopš Jaunzēlandē uz dzīvi apmetās cilvēki, izmirušas 75 augu un dzīvnieku sugas, bet pat 90% ūdensputnu sugu un 80% sauszemes putnu sugu šobrīd ir apdraudētas.

Apdraudētas vai pat uz iznīcības robežas, saskaņā ar ziņojumā secināto, ir pat divas trešdaļas Jaunzēlandes ekosistēmu, un pēdējo 15 gadu laikā būtiski pasliktinājies 86 sugu stāvoklis, kamēr ar konservācijas pasākumu palīdzību pēdējo 10 gadu laikā apdraudējuma risks samazināts tikai 26 sugām.

 Tiesa, jāņem vērā, ka dzīvās dabas daudzveidības izmaiņas Jaunzēlandē ir visai grūti dokumentēt precīzi, var ieskicēt tikai tendences, jo tikai aptuveni piektā daļa no Jaunzēlandes dzīvās dabas ir identificēta un klasificēta.

Tomēr tendences ne par ko labu neliecina, un nobažījušies ir arī pētnieki. Dabas konservācijas grupas Forest and Bird pārstāvis Kevins Hāgs izdevumam The Guardian komentē, ka ziņojumu lasīt bija nepatīkami, un tajā rakstītais ir apliecinājums "dekādēm ilgas vilcināšanās un nolieguma" sekām.

"Jaunzēlande zaudē dzīvnieku sugas un ekosistēmas daudz straujāk nekā teju visas citas pasaules valstis. Tūkstošiem Jaunzēlandes sugu ir vairāk vai mazāk apdraudētas - gan lopkopības, gan zvejniecības apjomu straujā pieauguma dēļ. Mēs neatgriezeniski sagandējam dabu," nobažījies ir Hāgs.

Jāatgādina, ka Jaunzēlandē pēdējo 20 gadu laikā apgriezienus pamatīgi uzņēmusi liellopu audzēšana un piensaimniecība, un tas atstājis pamatīgu ietekmi uz saldūdens resursu kvalitāti. Solījums panākt, ka valsts upes un ezeri atkal ir droši un tīri nākamajām paaudzēm, bija viens no būtiskiem elementiem arī pašreizējās Jaunzēlandes premjeres Džasindas Ārdernas priekšvēlēšanu kampaņā.

Jaunzēlandes vides ministrs Deivids Pārkers norādīja, ka ziņojums "lielus pārsteigumus nav nesis", vien vēlreiz apstiprinājis, cik svarīgi ir centieni attīrīt ūdenstilpnes un izpildīt apņemšanos līdz 2050. gadam sasniegt nulles bilanci oglekļa dioksīda emisijās, proti, neradīt vairāk izmešu nekā tiek absorbēts. Ministrs arī ir pārliecināts, ka Jaunzēlande būs klimata pārmaiņu iegrožošanas avangardā, norādot: "Ja Jaunzēlande ar visām savām priekšrocībām netiksim galā ar šīm problēmām, tad arī pasaule netiks ar tām galā."

Top komentāri

reptilis
r
...nu,ko ?- cilvēkus jālikvidē!...vai jāatgriež pirmatnējā stāvoklī ar normālu vidējo dzīves ilgumu -20-30gadi....tā teikt - tuvāk dabai - ar parazītiem ...bez antibiotikām...un anestēzijas un ķirurģijas:))))...tā lūk domā ""zaļie""cilvēknīdēji realitātē:)))
Irlielāmērāticams
I
ka zaļie fanātiķi grib sabremzēt arī Jaunzēlandes attīstību.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits