Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Cīņā pret Ebolas vīrusu PVO ķeras pie pēdējā salmiņa

Pasaules Veselības organizācija (PVO) ar eksperimentāliem medikamentiem mēģinās cīnīties pret Ebolas vīrusa uzliesmojumu Rietumāfrikā, kas ir visu laiku lielākais un nāvējošākais. PVO apstiprinājusi, ka slimības upuru skaits pārsniedzis tūkstoti, no tiem lielākā daļa miruši Gvinejā, Libērijā un Sjerraleonē, bet šonedēļ pirmais upuris reģistrēts arī Eiropā, trešdien raksta laikraksts Diena.

Lēmums par vēl līdz galam nepārbaudītu vakcīnu un zāļu izmantošanu Ebolas vīrusa apkarošanā ticis pieņemts pēc tam, kad īpaša PVO komisija atzina, ka eksperimentālu ārstēšanas metožu izmantošana ir ētiska, pat ja nav zināmi to iespējamie riski un ieguvumi.

Pēc PVO lēmuma Kanādas valdība paziņoja, ka veselības aizsardzības organizācijas rīcībā nodos ap tūkstoš dozām eksperimentālas Ebolas vīrusa vakcīnas, ko jau pirms vairākiem gadiem izstrādājuši kanādiešu zinātnieki. Vakcīnas izmēģinājumi uz dzīvniekiem izrādījušies efektīvi, bet līdz šim tā nav testēta uz cilvēkiem. Vēl aptuveni 500 dozu kanādieši paturēs sev, lai turpinātu pētījumus un izmantotu, ja tā būs nepieciešama Kanādā, vēsta aģentūra Reuters.

Eksperti apgalvo, ka ar kanādiešu izsniegto vakcīnas daudzumu būs krietni par maz, lai pārliecinātos par reālu efektu cīņā ar nāvējošo slimību, bet pietiekama daudzuma saražošanai nepieciešami četri līdz seši mēneši.

Kamēr PVO domā par Ebolas vīrusa apkarošanu, tikmēr Rietumāfrikas valstīs ar to turpina inficēties aizvien vairāk cilvēku. Starptautiskā organizācija šonedēļ paziņoja, ka vīruss ir laupījis jau vismaz 1013 cilvēku dzīvību. Slimības izplatību veicina arī vietējo bailes un māņticība.

Izdevums Time raksta, ka saslimušo radinieki neuzticas mediķiem un palīdzības organizāciju darbiniekiem, tāpēc slēpj inficētos, pakļaujot sevi un arī citus saslimšanas riskam. Slimības skartajās valstīs daudzi cilvēki uzticas dziedniekiem, nevis ārstiem. Kādā Libērijas pilsētā inficēto "ārstējis" eksorcists jeb sātana izdzinējs, kurš slimnieku ievedis baznīcā un ļāvis dievnamā sanākušajiem pieskarties viņam.

Citi libērieši uzskatot, ka ķermeņa noberzēšana ar laimu vai ķiploku palīdz nesaslimt ar Ebolas vīrusu. Vairumā saradušies arī viltus vakcīnu tirgotāji.

Plašāk lasiet Ulda Ķezbera rakstā PVO ķeras pie pēdējā salmiņa ceturtdienas, 14.augusta, laikraksta Diena 12.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits