Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Dāņi ierobežo imigrantus

Multikulturālisma idejas noliegšana Eiropā kļūst arvien populārāka. Valstis, nespējot pilnvērtīgi integrēt ieceļotājus, cenšas īstenot plašākus pretimigrācijas pasākumus, taču Dānija, kura jau sen izcēlusies ar stingru imigrācijas politiku, esot gājusi par tālu, uzskata kritiķi. Vārdi «geto» un «dāņu vērtību apdraudējums» kļuvuši par neatņemamu debašu sastāvdaļu valstī, kurā jau mēnešiem nerimst protesti pret grozījumiem Imigrācijas likumā.

Labojumi, kas regulē laulības starp dāņiem un ārzemniekiem, kuri nākuši no valstīm, kas ir ārpus Eiropas Savienības (ES), stājās spēkā 2010. gada novembrī, izraisot neizpratni ne tikai vietējā sabiedrībā, bet arī citviet Eiropā. Ikvienam «neeiropietim», kurš vēlas ieprecēties Dānijā, tagad «jāatbilst» speciālai punktu sistēmai, pretējā gadījumā līdz altārim netikt. Taču bažas valda arī laulāto vidū, jo punktu sistēma piemērojama arī tiem precētajiem, kas vēlas pagarināt savu uzturēšanās atļauju. Dānim jāspēj pierādīt sava finansiālā neatkarība, pastāvīgā dzīvesvieta, un piedevām abiem ir jābūt vismaz 24 gadus veciem, kā arī jāapliecina sava uzticība dāņu kultūrai, kas pārspēj piederības izjūtu jebkurai citai zemei. «Prasību mērķis ir nodrošināt ģimenei stabilu pamatu Dānijā un aizsargāt gados jaunus cilvēkus no piespiedu laulībām,» skaidro valsts oficiālais imigrācijas jautājumu portāls New to Denmark.

«Mēs abi esam absolvējuši augstskolu, dzīvojam Dānijā jau astoņus gadus, strādājam un maksājam nodokļus, neesam parādos. Par spīti tam, viņa nesaņemtu punktus,» raidsabiedrībai BBC savu sašutumu pauda dānis Tomass Millers, kurš precējies ar meksikānieti.

Lai gan imigrācija Eiropā ir sasāpējusi problēma, ES nosodījusi Dānijas likumu un uzsvērusi, ka tas ir stingrākais visā Eiropā, jo ierobežo cilvēku tiesības uz laulībām. Tajā vaino pie varas esošo Dānijas Tautas partiju, kas plaši pazīstama ar savu nežēlīgo pretimigrācijas politiku.

Kritiķi norādījuši, ka dāņi pārkāpj ES likumus, veicinot etnisko diskrimināciju. «Jaunā punktu sistēma ir pretrunā cilvēciskām vērtībām,» The Copenhagen Post citējis protestu dalībnieci, kas bija viena no sešiem tūkstošiem, kuri pulcējās pie parlamenta ēkas akcijā pret likumgrozījumu apstiprināšanu un mudināja aizdomāties par žēlsirdību Dānijā. Taču varas pārstāvji likumā nesaskata normu pārkāpumu un uzskata, ka tas tikai nāks par labu.

Arī valsts biznesa pārstāvji uzsvēruši, ka grozījumi nav vērtējami pozitīvi. Tā vietā, lai Dānija izrādītu savu vēlmi sadarboties ar citām valstīm, Imigrācijas likums biznesa sakariem draudot pārvilkt treknu svītru, jo tas rādot, ka dāņi visu svešo un citādo uztver ar skepsi un naidīgumu, nevis ziņkāri un atvērtību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits