Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks
Paka Kin Hje ir pirmā Dienvidkorejas prezidente-sieviete, kā arī pirmā, kas augsto amatu šajā valstī zaudē impīčmenta rezultātā

Dienvidkorejas prezidente ar tiesas lēmumu atcelta no amata

Dienvidkorejas konstitucionālā tiesa piektdien atcēla no amata valsts prezidenti Paku Kin Khji, tiesai paturot spēkā parlamenta lēmumu par viņas impīčmentu saistībā ar plašu korupcijas skandālu. Tiesas vienprātīgais lēmums nozīmē, ka 60 dienu laikā būs jārīko jaunas prezidenta vēlēšanas.

Pakas darbības ir "nopietni vājinājušas demokrātijas un likuma varas garu," sacīja konstitucionālās tiesas galvenais tiesnesis Lī Džunmi. "Prezidente Paka Kin Hje... ir atcelta."

Paka, kas ir pirmā sieviete Dienvidkorejas prezidenta amatā, kļūst arī par pirmo šīs valsts līderi, kas zaudē amatu impīčmenta rezultātā. Viņai ir jāatstāj prezidentu rezidence Zilais nams, un viņa zaudē imunitāti pret tiesisko vajāšanu.

Konstitucionālās tiesas spriedums tika nolasīts televīzijas tiešraidē. Šis process ilga nedaudz vairāk par 20 minūtēm.

Tiesa konstatēja, ka Paka ir pārkāpusi likumu, atļaujot draudzenei Čhoi Sun Silai iejaukties valsts lietās, un pārkāpusi noteikumus par valsts ierēdņu darbībām, par ko vēstīts arī žurnālā SestDiena rakstā Savažotā līdere.

"Prezidentei ir jāizmanto sava vara, balstoties uz konstitūciju un likumiem, un viņas darba detaļas ir jāparāda caurspīdīgi, lai tauta varētu novērtēt viņas darbu," teica tiesnesis Lī.

"Tomēr Paka pilnībā slēpa Čhoi iejaukšanos valsts lietās un to noliedza, kad radās aizdomas par šo darbību, un viņa pat kritizēja tos, kuri izteica šīs aizdomas."

Jau vēstīts, ka Dienvidkorejas parlaments 9.decembrī nobalsoja par Pakas impīčmentu, jo viņa iesaistīta korupcijas skandālā, ko izraisīja ziņas, ka viņa esot izdarījusi spiedienu uz lielajiem uzņēmumiem, lai tie ziedotu prezidentes draudzenes Čhoi Sun Silas vadītajiem fondiem.

Paka tiek vainota arī slepenu dokumentu nodošanā Čhoi, kas neieņem nekādus oficiālus amatus un kurai attiecīgi nav dotas piekļuves tiesības slepenai informācijai. Čhoi baudījusi arī tiesības ietekmēt politiskus lēmumus, tostarp amatpersonu iecelšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits