Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Dzen pēdas galvas griezējam

Par visvairāk meklēto cilvēku pasaulē šajās dienās kļuvis vīrietis, kurš šonedēļ islāma ekstrēmistu kustības Islāma valsts (IS) publicētajā video nogrieza galvu amerikāņu karsto punktu reportierim Džeimsam Folijam. Lielbritānijas un ASV izlūkdienesti pieliekot visas pūles, lai sazīmētu džihādistu, kurš, visticamāk, ir no Anglijas un sevi dēvējot par Džonu, piektdien vēsta Diena.

Tikmēr gaismā nākušas jaunas detaļas par ASV valdības nesekmīgajiem centieniem izglābt Foliju no islāmistu gūsta Sīrijas ziemeļos. Žurnālista vecāki saņēmuši vairākus vēstījumus no dēla nolaupītājiem, pēdējā no tiem islāmisti brīdinājuši, ka Folijs tiks nogalināts.

Lielbritānijas iekšējās pretizlūkošanas dienests MI5 un Skotlendjards sadarbībā ar ASV Federālo izmeklēšanas dienestu intensīvi mēģinot noskaidrot vārdu islāmistam, kurš videokameras priekšā aukstasinīgi ar nazi nogrieza Folijam galvu, "sodot" viņu par Savienoto Valstu uzlidojumiem IS pozīcijām Irākas ziemeļos, kur džihādisti ir pasludinājuši kalifātu jeb islāma valsti, vēsta britu izdevums The Daily Telegraph.

Speciālisti atkal un atkal pētot šokējošo video, kurā redzama reportiera noslaktēšana, lai iegūtu pavedienus, kas ļautu noskaidrot slepkavas identitāti un vietu, kur slepkavība notikusi. Eksperti ir pārliecināti, ka džihādists nāk no Lielbritānijas, tāpēc viņa balss ieraksts tiekot salīdzināts ar bijušo Gvantanamo cietuma ieslodzīto un britu, kuri karo IS rindās Sīrijā un Irākā, balss ierakstiem.

Jorkas Universitātes lingvistikas eksperts Pols Kersvils tabloīdam Daily Mirror sacīja, ka Dž. Folija slepkava runā angļu valodā ar akcentu, kas esot raksturīgs Londonas Īstendas rajonam, kurā dzīvo daudz iebraucēju. Izskanējis pieņēmums, ka vīrietis varētu būt afgāņu izcelsmes.

Avoti laikrakstam The Guardian apgalvojuši, ka vīrietis ir pazīstams ar vārdu Džons un viņš esot vadonis triju britu džihādistu grupējumam, kas esot iesaukts slavenās rokgrupas The Beatles vārdā trijotnes izcelsmes dēļ. Grupējums bāzējas Sīrijas ziemeļu pilsētā Rakā, un tā "specializācija" esot rietumvalstu pilsoņu nolaupīšana.

Kāds bijušais gūsteknis Džonu raksturojis kā inteliģentu un labi izglītotu cilvēku, kurš esot dedzīgs radikālā islāma piekritējs.

Folija pēdējā darba devēja - interneta ziņu vietnes GlobalPost - vadītājs Filips Balboni medijiem atklājis, ka pērn novembrī jeb aptuveni gadu pēc reportiera nolaupīšanas Sīrijā islāmisti ar elektroniskā pasta starpniecību pirmoreiz sazinājušies ar žurnālista vecākiem.

Vēstulē nolaupītāji esot pieprasījuši izpirkuma maksu 100 miljonus eiro un piedāvājuši parādīt pierādījumus, ka Folijs esot dzīvs. Sarakste neesot turpinājusies ilgi, un drīz vien saziņa pārtrūkusi.

Pagājušajā trešdienā Foliju ģimene saņēmusi e-pastu, kurā paziņots, ka Džeimss tikšot nogalināts atriebībā par ASV gaisa triecieniem pret IS kaujiniekiem Irākā. Vecāki vērsušies pie varasiestādēm, kas palīdzējušas uzrakstīt atbildes vēstuli, kurā teroristiem lūgta žēlastība, paskaidrojot, ka Džeimss ir nevainīgs žurnālists.

"Diemžēl viņi neizrādīja žēlastību," sacīja Balboni.

Visu rakstu lasiet piektdienas, 22.augusta, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits