Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +21 °C
Apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

ECB šefs: eiro zonas krīze kļuvusi sistēmiska, bankas nonākušas briesmu zonā

Eiro zonas krīze ir kļuvusi sistēmiska, ekonomikas riski strauji palielinās un reģiona bankas ir nonākušas briesmu zonā, otrdien brīdināja Eiropas Centrālās bankas (ECB) vadītājs Žans Klods Trišē.

"Pēdējās trijās nedēļās saglabājas saspringta situācija. Krīze ir sistēmiska, un tā ir apņēmīgi jārisina. Eiropas Savienības finanšu sistēmas lielā savstarpējā saistība ir izraisījusi pieaugošu ievērojamas inficēšanās risku. Tas apdraud visas ES finanšu sistēnas stabilitāti un negatīvi ietekmē reālo ekonomiku ES un ārpus tās," viņš sacīja Eiropas Parlamenta Ekonomikas un monetāro lietu komitejā.

Trišē, kurš ir arī Eiropas Sistēmisko risku pārvaldes (ESRB) priekšsēdētājs, mudināja ES valstu valdības un institūcijas risināt krīzi kopīgiem spēkiem, norādot, ka vilcināšanās radīs postošas sekas.

ECB šefs aicināja pieņemt skaidru lēmumu banku rekapitalizācijas jomā, jo pēdējā laikā komercbankas ļoti negribīgi iesaistās savstarpējās aizdošanas operācijās, biežāk vēršoties pēc finansējuma pie ECB un veicot noguldījumus tajā.

Otrdien diennnakts noguldījumu apmērs ECB pieauga līdz 269 miljardiem eiro, kas bija augstākais līmenis kopš 2010.gada jūnija, apliecinot komercbanku starpā valdošo neuzticību.

Francija un Vācija drīzumā ir solījušas plānu ES banku rekapitalizācijai, tomēr investori ir skeptiski, jo nav zināmas plāna detaļas, turklāt risinājums var aizkavēties, ja Slovākijas parlaments otrdien nobalsos pret tā dēvētā eiro zonas glābšanas fonda jeb Eiropas Finanšu stabilitātes fonda (EFSF) apmēra palielināšanu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits