Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Eiropā izplatīta krāpšanās ar zivīm

Eiropā plašu rezonansi ieguvušais zirga gaļas skandāls licis pievērst uzmanību arī zivīm un jūras veltēm. Pētījumi liecina, ka, līdzīgi kā gadījumos ar gaļu, patērētāji bieži vien nav iegādājušies to, kas viņiem ticis norādīts uz uzrakstiem veikalos vai restorānu ēdienkartēs.

Līdz šim izplatītākais krāpšanās veids bija lētu zivju uzdošana par dārgākām sugas māsām, tādējādi maldinot patērētājus un vairojot negodīgu pārdevēju ienākumus.

Piemēram, Lielbritānijā, kur nacionālais ēdiens ir eļļā cepta zivs un kartupeļi, laboratoriski noskaidrots, ka 7% gadījumu mencas vai pikšas vietā izmantota krietni lētāka zivs, vēsta BBC.

Vēl sliktāka situācija atklājusies Īrijā, kur līdzīgā pētījumā atklājies, ka 25% pārtikas produktu, kuru sastāvā bijusi uzrādīta menca vai pikša, patiesībā saturējuši citas zivis.

Savukārt ASV veiktā pētījumā konstatēts, ka ceturtā daļa zivju, kas tikušas pasniegtas Ņujorkas restorānos, nebija tās, kas tika uzdotas ēdienkartē.

Pēdējā laikā aizvien biežāk atklājas, ka patērētājiem tiek «iesmērētas» zivis, kas iepriekš nav izmantotas cilvēka uzturā.

Viens no lielākajiem punktiem, caur kuriem Eiropā tiek ievestas saldētas zivis, ir Frankfurtes lidosta Vācijā. Tur un citur Eiropā ņemtie zivju paraugi tiek pārbaudīti Eurofins laboratorijā Hamburgā.

«Varasiestādes Frankfurtes lidostā ir atklājušas jaunas zivju sugas - sugas, kas nekad iepriekš nav zvejotas, zivju sugas, kas iepriekš nav nonākušas pārtikas ķēdē, tādas, kas iepriekš nav komercializētas,» stāsta Eurofins zinātniskās attīstības direktors doktors Berts Popings.

Top komentāri

joņecs
j
Latvijā:anšovi no brētliņām, ķilavas gar;svielu sālījumā no reņģēm, skumbriju konservi no siļķēm, sardīņu konservi no sardinellas, restorānā cepta menca no pangasijas, auksti kūpināta skumbrija mērcēta kūpināšanas škīdumā, šprotu pastētē samaltas kūpinātas brētliņu un reņģu galvas, zivju konservos savā sulā pievienots ūdens, iekrāsoti laši, saldētu zivju filejās ledus glazūra līdz 50%, karsti kūpinātas zivīs svaram pievienota tā saucamā majonēze utt. Protams tas viss likumīgi, ja ievērota pārtikas drošiba.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits