Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Ekonomikas pārkaršana Ķīnā apdraud pasauli

Globālās ekonomiskās krīzes priekšvakarā izskanējušie minējumi, ka Ķīnai izdosies pasauli paglābt no recesijas, nav apstiprinājušies, un tagad aizvien ticamāks kļūst pretējais scenārijs - ekonomikas pārkaršana Ķīnā ievilks pārējo pasauli vēl dziļākā aizā.

Kamēr pārējā pasaule cīnās ar recesijas sekām, Ķīna spiesta bremzēt ekonomisko izaugsmi, lai nepārkarsētu ekonomiku. Šķiet, briesmas apzinās arī Ķīnas valdība, jo pēdējo nedēļu laikā tā ievērojami sasparojusies. Ķīnas centrālā banka plāno paaugstināt procentu maksājumus un pacelt banku naudas rezervju latiņu, lai kaut nedaudz piebremzētu kredītu izsniegšanu pārlieku optimistiskajiem patērētājiem.

Ja Ķīnas ekonomika pārkarsīs un sabruks, pieprasījums pēc precēm pasaulē ievērojami saruks, cietīs lielākā daļa ražotāju. «Ja Ķīnā vairs nebūs tik masīva pieauguma kā 2009.gadā, pasaulē sāksies deflācija,» laikrakstam The Scotsman cilvēkiem bagātākās valsts ietekmi uz globālo ekonomiku izskaidro pētījumu centra Lombard Street Research vadītājs Čārzls Dimā. Lai arī ASV joprojām ir pasaulē lielākais patērētājs, Ķīna jau min uz papēžiem, un bez tās pircējiem globālais tirgus ir briesmās.

Taupīšanas ēra

«Es uzskatu, ka mēs esam jaunas fāzes sākumposmā. Turpmākajos mēnešos mēs redzēsim aizvien jaunus ierobežojumus un jostas savilkšanas pasākumus,» investīciju bankas Barclays Capital Ķīnas pētījumu vadītājs Pens Veņšens AFP uzsver, ka trešajā lielākajā ekonomikā ir skaidri saskatāma politikas maiņa, lai izvairītos no sabrukuma, ko 80.gadu beigās piedzīvoja Japāna.

Valdība nolēma atvēsināt iedzīvotājus, jo saņēma informāciju, ka jaunā gada pirmajā nedēļā bankas izsniegušas kredītus gandrīz par 88 miljardiem ASV dolāru. Tas ir gandrīz tikpat daudz, cik pērn novembrī un decembrī kopā.

Šāda optimisma pamatā ir ziņas, ka pērnā gada pēdējā ceturksnī ekonomikas izaugsme pārsniegusi prognozes. Iekšzemes kopprodukta pieaugums bijis 10,7 procenti, un tas pamudinājis premjerministru apturēt vairākas ekonomikas stimulēšanas programmas, ziņo aģentūra Reuters. Kopējais gada IK pieaugums ir 8,7%, tajā pašā laikā pārējā pasaule ar grūtībām noturas iepriekšējā līmenī, ziņo raidsabiedrība BBC. Piemēram, Japānā pērn IK sarucis aptuveni par 6%.

Finanšu analītiķis Džeimss Čeinoss, kurš savulaik pirmais brīdināja par ASV enerģētikas kompānijas Enron sabrukumu, apgalvo, ka Ķīnas valdības stimulēšanas programmu uzpūstais burbulis plīsīs jau šogad. Viņš brīdina, ka visa Ķīnas ekonomika ir balstīta uz kredītiem. «Tā man atgādina neseno Dubaijas gadījumu, tikai tūkstoškārt smagākā formā,» ekspertu citē vācu laikraksts Die Welt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievi mēģinājuši uzbrukt Harkivas apgabalā

Krievi piektdien mēģinājuši veikt sauszemes uzbrukumu pāri robežai Harkivas apgabalā, un kaujas tur turpinās, pavēstīja Ukrainas Aizsardzības ministrija.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits