Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Ekonomists: Portugālei vajadzētu pamest eirozonu

Portugāļu ekonomists Žuau Fereira du Amarals, kura sarakstītā grāmata "Kāpēc mums vajadzētu pamest eirozonu" strauji kļuvusi par dižpārdokli, izteicies, ka tas ir tikai laika jautājums, kad krīzes skartā valsts pametīs Eiropas vienotās valūtas savienību.

"Agrāk vai vēlāk Portugāle saskarsies ar izstāšanos no eirozonas. Tas ir neizbēgami," norādīja ekonomists. Viņa grāmata, kas tirdzniecībā nonāca aprīlī, ātri vien tika izpārdota un šobrīd ir viena no pieprasītākajām grāmatām Portugālē.

"Izstāšanos vajadzētu veikt, kad eirozona ir stabilizējusies, divu līdz trīs gadu laikā, un tai jānotiek kontrolēti," uzsver Amarals. Viņš uzskata, ka Portugālei vajadzētu atgriezties pie vecās valūtas eskudo sadarbībā ar Eiropas valdībām, Briseli un Eiropas Centrālo banku (ECB), kurai sākumā vajadzētu turpināt finansēt Portugāles bankas.

Amarals valstī ir jau labi pazīstams ekonomists, paužot iebildumus pret eiro ieviešanu 1999.gadā pēc tam, kad Portugāle 1986.gadā pievienojās Eiropas Savienībai. "Es redzēju, ka Portugāles ekonomiku nenovēršami ietekmēs pievienošanās šai valūtai," sacīja ekonomists.

Savā grāmatā viņš kritizē Portugāles parlamentu par eiro ieviešanas apstiprināšanu bez referenduma, tādējādi atsakoties no svarīga tās politiskās autonomijas instrumenta - naudas drukāšanas. "Eiro ir spēcīga valūta. Taču mūsu ekonomikas struktūra nav ļoti konkurētspējīga. Šajos apstākļos ekonomika nevar pieaugt," uzsver Amarals. Viņš norāda, ka situācija pasliktinājās, kad Portugāle pieteicās 78 miljardu eiro vērtai starptautiskās glābšanas programmai apmaiņā pret radikāliem taupības pasākumiem valsts finansiālās situācijas uzlabošanai.

Liela daļa iedzīvotāju vaino taupības pasākumus, ko pieprasījusi ES, ECB un Starptautiskais Valūtas fonds (SVF), recesijas pasliktināšanā un bezdarba līmeņa paaugstināšanā. "Mēs esam sasnieguši robežu, ko taupība var sasniegt attiecībā uz valsts finansiālā stāvokļa uzlabošanu," norāda ekonomists, piebilstot, ka valdība šobrīd nonākusi strupceļā - ja tā paaugstinās nodokļus, valsts ienākumi kritīsies, bet, ja samazinājumi skars civildienestu, recesija pasliktināsies, un budžeta deficīts pieaugs.

Amarals uzskata, ka ceļš uz glābiņu meklējams investīcijās un valūtas devalvācijā. "Valstij nepieciešamas investīcijas. Labākais veids, kā iedrošināt investorus, ir devalvēt valūtu," pārliecināts Amarals.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studi...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits