Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

EP deputāti iebilst pret ES pretkontrabandas darījumiem ar cigarešu firmām

Lielākā daļa Eiropas Parlamenta (EP) deputātu šodien pieņemtajā rezolūcijā mudināja Eiropas Komisiju (EK) neatjaunot pretkontrabandas un pretviltošanas vienošanos ar "Philip Morris International" (PMI), kas beigsies 2016.gada jūlijā, aģentūru LETA informēja EP preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota.

Viņi prasa Eiropas Savienībai (ES) tā vietā izmantot ES un starptautiskos tiesību instrumentus, lai cīnītos pret cigarešu kontrabandu. EP deputāti rezolūcijā, kuru pieņēma ar 414 balsīm par, 214 pret un 6 atturoties, norāda, ka vienošanās ar PMI ir izrādījusies neefektīva, jo, lai arī tā samazinājusi kontrabandas apjomus, šo "iztrūkumu" melnajā tirgū ātri vien aizpildīja cigarešu viltotāji ar "lētajām baltajām" cigaretēm.

EP deputāti norāda, ka tabakas izstrādājumu kontrabanda un viltotu cigarešu nelikumīga tirdzniecība ES un tās dalībvalstīm ik gadu rada ieņēmumu zaudējumus neiekasēto muitas nodevu, PVN un akcīzes nodokļa veidā vairāk nekā 10 miljardu eiro apmērā.

Viņi arī pauž nopietnas bažas par to, ka saskaņā ar tabakas nolīgumiem Eiropas Biroja krāpšanas apkarošanai (OLAF) budžetu daļēji finansē ar ikgadējiem tabakas nozares maksājumiem. Tas var radīt interešu konfliktu, norāda EP deputāti.

Viņi pieprasa tā vietā, lai atjaunotu nolīgumu ar PMI, koncentrēties uz ES 2014.gadā pieņemtās Tabakas direktīvas īstenošanu. Tā sniedz efektīvākus instrumentus, piemēram, savstarpēju ES izsekošanas un reģistrācijas sistēmu cigaretēm, kurai jāsāk darboties 2019.gadā. Viņi arī aicina ratificēt Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Pamatkonvencijas par tabakas kontroli protokolu, kas šādu pašu sistēmu izveido arī starptautiskā līmenī un varētu sākt darboties 2022.gadā.

Viņi uzsver, ka Pasaules Veselības organizācijas pienākums ir aizsargāt sabiedrības veselības politiku pret tabakas nozares komercinteresēm un ka pārvaldes iestādēm uzticētos pienākumus nedrīkst deleģēt tabakas nozares pārstāvjiem.

Lai nodrošinātu nepārtrauktību, līdz spēkā stāsies visi Tabakas direktīvas noteikumi, EP deputāti mudina EK sagatavot jaunus noteikumus, kas cīnītos pret "lēto balto" cigarešu izplatīšanu, izsekotu un uzraudzītu PMI tabakas produktus un sāktu tiesvedību visos gadījumos, kad konfiscētas nelegālas šo cigarešu kravas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits