Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

ES apsvērs kopēju militāru misiju Centrālāfrikas Republikā

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis apsvērs kopīgas militāras operācijas iespēju Centrālāfrikas Republikā (CĀR), kur starpkopienu vardarbība raisījusi bažas par plaša mēroga konflikta izcelšanos, ziņu aģentūrai AFP atklājuši avoti ES.

Piektdien ES valstu vēstniekiem būs jālemj par to, vai strauji attīstīt Eiropas militāros spēkus, kas varētu ietvert arī vairāku simtu karavīru izvietošanu CĀR, lai palīdzētu tur jau esošajiem Āfrikas valstu un Francijas spēkiem, atklāja kāda ES amatpersona.

Vēstniekiem būs jāizlemj, vai situācija CĀR pelna Eiropas iesaistīšanos. Ja viņi izlems, ka tā ir, "pirmdien vai otrdien tiks celtas galdā detalizētas izvēles iespējas", informēja ES amatpersona.

Galējais lēmums tiks pieņemts ES ārlietu ministru sanāksmē Briselē 20.janvārī.

Jau vēstīts, ka CĀR, kur vairums iedzīvotāju ir kristieši, ieslīgusi haosā kopš pagājušā gada marta, kad varu apvērsuma rezultātā sagrāba musulmaņu nemiernieku grupējums SelekaApvērsumam sekoja mēnešiem ilga vardarbība, laupīšanas un slaktiņi, kas pamudināja iedzīvotājus izveidot kristiešu pašaizsardzības vienības, novedot pie starpkopienu vardarbības uzliesmojuma.

Francija Centrālāfrikas Republikā izvietojusi 1600 karavīrus, savukārt Āfrikas Savienība - 4000 vīru. Starptautiskā militārā misija Centrālāfrikas Republikā tiek īstenota, balstoties uz ANO mandātu.

Tiek lēsts, ka pagājušajā mēnesī vardarbībā Centrālāfrikas Republikā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 1000 cilvēku, bet savas mājas pametuši gandrīz miljons, tostarp puse valsts galvaspilsētas iedzīvotāju.

ES priekšlikumā, kas nosūtīts apsvēršanai dalībvalstīm un nonācis AFP rīcībā, teikts, ka CĀR steidzami nepieciešams atjaunot drošību, lai izvairītos no liela apjoma civiliedzīvotāju slaktiņiem un valsts ieslīgšanas haosā, kā tas notika ar Somāliju. "Drošības atjaunošanu var panākt tikai ar militārās klātbūtnes palielināšanu," teikts dokumentā.

ES amatpersona norādīja, ka runa ir par aptuveni 1000 karavīru izvietošanu. Šie spēki varētu uzņemties policijas uzdevumus CĀR galvaspilsētā Bangi, aizsargāt bēgļus un palīdzības organizāciju darbiniekus un, iespējams, pārņemt no Francijas spēkiem lidostas aizsardzību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits