Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

ES cīņai ar nelegālo migrāciju pietrūkst ekspertu

Eiropas Savienībai (ES) cīņai ar nelegālo migrāciju pietrūkst ekspertu Grieķijā, Itālijā un Bulgārijā notiekošajās kopējās operācijās, secināts vakar notikušajā ES Tieslietu un iekšlietu ministru padomes sanāksmē.

Vakar padomes laikā Luksemburgā iekšlietu ministri galveno uzmanību veltīja aktuālajiem izaicinājumiem migrācijas jomā, aģentūru LETA informēja Latvijas Iekšlietu ministrijā.

Diskutējot par situāciju migrācijas jomā, īpaša uzmanība tika veltīta jautājumam, kā nodrošināt jau pieņemto lēmumu sistemātisku un efektīvu īstenošanu. Nozīmīgākais izaicinājums ir nodrošināt atbilstošu personāla, finanšu un materiāltehnisko resursu pieejamību gan Eiropas Robežu un krasta apsardzes aģentūrai, gan Eiropas Patvēruma atbalsta birojam. Šobrīd Grieķijā, Itālijā un Bulgārijā notiekošajās kopējās operācijās nav pieejams pietiekošs ekspertu skaits.

Padomes diskusijās Latvijas iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (Vienotība) uzsvēra, ka Latvija jau šobrīd sniedz atbalstu kopējām operācijām un arī nākotnē turpinās deleģēt atbilstoši iespējām savus ekspertus kopējām operācijām Grieķijā, Itālijā, Bulgārijā un citos ES reģionos, ja tie saskaries ar nesamērīgu migrācijas plūsmu spiedienu.

Ministri diskutēja arī par sadarbību ar trešajām valstīm, lai mazinātu nelegālās migrācijas cēloņus, kā arī veicinātu nelegālo imigrantu ātru un efektīvu atdošanu to izcelsmes valstīm. Īpaša uzmanība tika pievērsta jautājumam, kā varētu attīstīt sadarbību ar Lībiju.

Diskutējot par patvēruma politiku, ministri kopumā atzinīgi vērtēja prezidentūras panākto progresu darbā ar Eiropas Komisijas prezentētajiem septiņiem tiesību aktu priekšlikumiem kopējās Eiropas patvēruma sistēmas stiprināšanai. Diskusijās īpaša uzmanība tika pievērsta priekšlikumiem par Eiropas Patvēruma atbalsta biroja stiprināšanu un ES pārvietošanas no trešajām valstīm kopēja ietvara izveidošanai.

Kozlovskis apsveica Slovākijas prezidentūras līdz šim paveikto darbā pie Kopējās Eiropas patvēruma sistēmas stiprināšanas. Vienlaikus ministrs atkārtoti uzsvēra, ka "dalībvalstu dalībai šādā pārvietošanas ietvarā ir jābūt brīvprātīgai, kas ņem vērā katras dalībvalsts individuālo uzņemšanas kapacitāti. Šāds ietvars nevar saistoši regulēt uzņemamo personu skaitu".

Darbs ar priekšlikumiem Kopējās Eiropas patvēruma sistēmas stiprināšanai turpināsies ekspertu līmenī, lai sagatavotu iespējamos kompromisus.

Jau ziņots, ka vakar sanāksmē tika parakstīta arī kopējā deklarācija par mobilitātes partnerības izveidi starp Baltkrieviju un ES un tās dalībvalstīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits