Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns
Raķetes Agni-V darbības rādiuss ir no 5 līdz 8 tūkstošiem kilometru (atkarībā no kaujas galviņas svara)

Indija izmēģina kodolgalviņu nest spējīgu starpkontinentālo raķeti

Indija veiksmīgi izmēģinājusi Agni-V - tāla darbības rādiusa starpkontinentālo ballistisko raķeti, kuru iespējams aprīkot arī ar kodolgalviņu, paziņojusi Indijas Aizsardzības ministrija.

Raķete tikusi palaista ceturtdienas rītā pēc vietējā laika no nelielās Abdula Kalama salas, kurā atrodas raķešu izmēģinājumu komplekss, netālu no Odišas piekrastes.

Tiek uzskatīts, ka šī ir vismodernākā starpkontinentālā ballistiskā raķete Indijas arsenālā. Jāatgādina, ka Indija jau ir kodolvalsts - tās rīcībā ir aptuveni 120 kodolgalviņu. 

Eksperti gan norāda, ka no tehnoloģisko jauninājumu aspekta šajā izmēģinājumā nekādu "lielu lēcienu" nav, un tas, visticamāk, bijis izmēģinājums nevis jaunu spēju demonstrēšanai un pārbaudīšanai, bet savā ziņā "rutīnas" izmēģinājums, pirms raķete pilnībā tiek iekļauta aktīvajā bruņojumā. 

Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta pētnieks Vipins Narangs, kurš ir pēta kodolbruņojuma un kodolatturēšanas politikas jautājumus, norādīja, ka Indija, iespējams, izmēģinājusi pašu palaišanas platformu un ievākusi lidojuma datus un datus par raķetes precizitāti.

Bijušais Indijas bruņoto spēku pulkvedis, tagad aizsardzības nozares analītiķis Adžajs Šukla CNN norādīja, ka "Indija savu raķešu izmēģinājumu sarežģītības pakāpi palielina pakāpeniski." 

Cik zināms, Agni-V raķete kopš 2012. gada izmēģināta piecas reizes.

CNN raksta - kaut no tehnoloģiskā viedokļa raķetes izmēģinājums nekādus lielus jaunumus nenes, tas var nest līdzi nopietnākas sekas ģeopolitiskā kontekstā, Indijas un Ķīnas attiecībām esot saspīlētām, piemēram, Doklamas reģiona robežjautājumā. Abi eksperti norāda, ka stratēģiskas nozīmes mērķi Ķīnā ir sasniedzami ar šo raķeti, un raķetes izmēģinājums šajā laikā reizē varētu būt arī signāls Pekinai.

Top komentāri

Kur
K
ir sankcijas?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits