Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Irānas padome: Stena Impero sagrābšana ir atbilde uz Irānas tankkuģa aizturēšanu Gibraltārā

Irānas ietekmīgā Konstitūcijas uzraudzības padome sestdien paziņoja, ka britu tankkuģa Stena Impero, uz kura atrodas arī viens Latvijas valstspiederīgais, sagrābšana Hormuza šaurumā ir atbildes reakcija uz tās tankkuģa aizturēšanu Gibraltārā pirms divām nedēļām.

Irānas Konstitūcijas uzraudzības padomes preses pārstāvis Abass Ali Kadhodaei ziņu aģentūrai Fars sacījis, ka "starptautiskajās tiesībās ir labi zināms savstarpējas rīcības likums", un Irānas darbības, "lai vērstos pret nelikumīgu ekonomisko karu un naftas tankkuģu sagrābšanu, ir šī likuma gadījums un ir balstīts starptautiskajās tiesībās".

Padome reti komentē valstiskus jautājumus, bet, kad tā izsaka viedokli, tiek uzskatīts, ka tā atspoguļo Irānas augstā līdera ajatollas Ali Hamenei uzskatus. Padome cieši sadarbojas ar ajatollu, kuram pieder pēdējais vārds valstiskos jautājumos.

Brīvai kuģošanai Hormuza šaurumā ir starptautiska nozīme, jo piektā daļa pasaules jēlnaftas eksporta notiek pa šo ūdens ceļu.

Stena Impero, kas kuģo zem Lielbritānijas karoga un pieder Zviedrijas kompānijai Stena Bulk, bija ceļā uz Saūda Arābiju, kad piektdien sadūrās ar zvejas kuģi, paziņoja Irānas ostas Banderabasā amatpersonas. Šajā ostā kuģis ir noenkurots.

Irānas Revolucionārā gvarde piektdien apstiprinājusi, ka Hormuza šaurumā sagrābusi britu tankkuģi Stena Impero ar 23 apkalpes locekļiem, kas "pārkāpis starptautiskās tiesības".

18 no apkalpes locekļiem, tostarp kapteinis, ir Indijas pilsoņi, bet pārējie apkalpes locekļi ir trīs Filipīnu pilsoņi, kā arī Latvijas un Krievijas valstspiederīgie. Irāna ir paziņojusi, ka visi apkalpes locekļi joprojām atrodas uz kuģa.

Incidents notika dažas stundas pēc tam, kad Lielbritānijas aizjūtas teritorijas Gibraltāra varasiestādes paziņoja, ka uz 30 dienām pagarinās Irānas tankkuģa Grace 1 aizturēšanu. Kuģi britu jūras spēki aizturēja pirms divām nedēļām aizdomās par Eiropas Savienības sankciju pret Sīriju pārkāpumu.

Lielbritānija ir paziņojusi, ka Gibraltārs atbrīvos kuģi, ja Irāna sniegs garantijas, ka tas nepārkāpj Eiropas Savienības sankcijas par naftas piegādēm Sīrijai.

Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs tankkuģa, kuram ir Panamas karogs, aizturēšanu Gibraltārā raksturojis kā pirātismu. Twitter ierakstā viņš mudināja Lielbritāniju vairs nebūt ASV īstenotā "ekonomiskā terorisma" līdzzinātajai.

Vācija un Francija ir nosodījušas Irānu par Stena Impero sagrābšanu.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Džeremijs Hants sestdien paziņoja, ka britu tankkuģa sagrābšana Hormuza šaurumā parāda "satraucošas liecības, ka Irāna varētu izvēlēties bīstamu nelikumīgas un destabilizējošas uzvedības ceļu".

"Mūsu reakcija būs izsvērta, bet stingra. Mēs esam mēģinājuši atrast veidu Grace 1 jautājuma atrisināšanai, bet gādāsim par savu kuģu drošību," turpināja Hants.

Lielbritānijas parlamenta apakšpalātas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Toms Tagendāts atzina, ka militāra iesaiste kuģa atbrīvošanai būtu "ārkārtīgi nesaprātīga", jo īpaši tādēļ, ka kuģis ir nogādāts militāri labi apsargātā Irānas ostā.

Pērn ASV prezidents Donalds Tramps deva rīkojumu par valsts izstāšanos no 2015.gadā noslēgtās Irānas un pasaules lielvaru kodolvienošanās. Viņš noteica jaunas sankcijas pret Irānu, tostarp naftas eksporta ierobežojumus.

Maijā ASV paziņoja, ka Tuvajos Austrumos izvietos lidmašīnu bāzes kuģi un papildu karavīrus. Tas tika darīts saistībā ar Irānas radītiem draudiem, kurus ASV valdība gan neprecizēja.

Jūnijā Irāna notrieca ASV bezpilota lidaparātu, bet Tramps pēdējā brīdī atsauca atbildes gaisa triecienus. Šonedēļ Vašingtona paziņoja, ka tās militārais kuģis Hormuza šaurumā ir notriecis Irānas bezpilota lidaparātu. Irāna noliedza, ka kāds tās lidaparāts būtu notriekts.

Tāpat reģionā ir notikuši uzbrukumi naftas tankkuģiem, par kuriem ASV vaino Irānu. Tā noliedz savu atbildību.

Top komentāri

Kārklu vācietis
K
Irāna SAGRĀBA,pie Gibraltāra AIZTURĒJA ... !!! Gebels kapā aplaudē.
Domāts ASV vētniecībai
D
ASV un UK Lopiem ir jābūt gataviem ,ka ir pienācis laiks atbildēt par saviem noziegumiem .
ērce
ē
Vai tiešām angļi nevarēja šitādu gājienu jau paredzēt — un pret to aizsargāties? Irāniešiem drošvien ir krievnacistu padomnieki.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits