Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Īslandes vulkāns vairs neizvirdīs, taču simtprocentīgi to apgalvot nevar

Īslandes Grimsvētna vulkāns, kura izvirdums kopš nedēļas nogales kavēja aviopasažieru pārvadājumus Eiropā, ceturtdien pārtrauca izmest gaisā pelnu mākoņus, tā vietā «spļaujot» ārā tvaiku un dūmus, vēsta Reuters.

Eiropas Gaisa satiksmes aģentūra Eurocontrol pavēstījusi, ka ceturtdien vulkāna pelnu mākoņa dēļ netika slēgta nevienas valsts gaisa telpa un nav paredzēts to darīt vismaz tuvāko 48 stundu laikā.

Laikā no pirmdienas līdz trešdienai pelnu mākoņa dēļ tika atcelti 900 no trijās dienās paredzētajiem 90 tūkstošiem avioreisu. Lielākoties tika atcelti avioreisi Skotijā, Ziemeļanglijā, Vācijā un Skandināvijā.

Vulkānu eksperti uzskata, ka «ļaunākais» ir aiz muguras un vulkāns vairs neizvirdīs lielus pelnu mākoņus, taču simtprocentīgi to apgalvot nevarot.

Īslandes Civilās aizsardzības un ārkārtas situāciju pārvalde pavēstījusi, ka vulkāna izvirduma lielākās aktivitātes laikā pelnu mākonis šāvies 20 kilometru augstumā. Ceturtdien izmesto pelnu un magmas apjoms bijis neliels. «Var teikt, ka vulkāna aktivitāte ir gandrīz rimusi, taču mēs nevaram pārliecinoši deklarēt, ka izvirdums ir beidzies,» teicis pārvaldes runasvīrs Rognvalpurs Olafsons.

Tagad esot jākoncentrējas uz palīdzību ap 1000 īslandiešiem, kuru dzīvi izvirdums ietekmējis. Trešdien un ceturtdien vulkāna apkaimē lijis lietus, tāpēc lauki pat atguvuši augu zaļo krāsu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits