Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Katarā sākas Afganistānas valdības un talibu miera sarunas

Kataras galvaspilsētā Dohā sestdien sākušās ilgi gaidītās miera sarunas starp Afganistānas valdību un talibiem, lai izbeigtu teju divas desmitgades ilgstošo karu.

Sarunas Dohas luksusa viesnīcā atklāja Kataras ārlietu ministrs šeihs Mohameds bin Abdulrahmans at Tani, kuram līdzās stāvēja ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo un ASV īpašais sūtnis Afganistānas izlīguma jautājumos Zalmajs Halilzads.

Sarunas solās būt garas un sarežģītas un visaptveroša miera līguma noslēgšana varētu prasīt pat vairākus gadus.

Talibi, kuri atsakās atzīt prezidenta Ašrafa Gani valdību, sarunās uzstās uz Afganistānas pārveidošanu par islāma emirātu.

Savukārt Gani administrācija centīsies panākt Rietumu atbalstītās konstitucionālās republikas saglabāšanu, kas aizstāv daudzas tiesības, tostarp lielāku brīvību sievietēm.

Afganistānas valdības delegācijas vadītājs Abdulla Abdulla sarunu sākumā aicināja talibus vienoties par humānu pamieru. "Mums ir jāaptur vardarbība un iespējami ātri jāvienojas par pamieru. Mēs vēlamies humānu pamieru," sacīja Abdulla.

Talibu politiskais līderis mulla Abduls Gani Baradars sarunu atklāšanā atkārtoja grupējuma prasību Afganistānai pieņemt islāma sistēmu. "Es vēlos, lai visi sarunās un līgumos apsvēru islāmu un neziedotu islāmu personīgu interešu labā," sacīja Baradars, piebilstot, ka viņš Afganistānā vēlas "islāma sistēmu".

Savukārt Pompeo aicināja karojošās puses sarunās izmantot izdevību, lai nodrošinātu mieru nākamajām paaudzēm.

"Mēs tuvākajās dienās, nedēļās un mēnešos nešaubīgi saskarsimies ar daudziem izaicinājumiem. Atcerieties, ka jūs nestrādājat ne tikai šai afgāņu paaudzei, bet arī nākamajām paaudzēm, saviem bērniem un mazbērniem," atklāšanas ceremonijā pavēstīja Pompeo.

Sākotnēji sarunas bija plānots sākt jau martā, bet tās vairākkārt aizkavējās, Afganistānas valdībai un talibiem vilcinoties ar gūstekņu apmaiņu.

Gūstekņu apmaiņa bija svarīgs punkts februārī panāktās ASV un talibu vienošanās nosacījumos. Tās rezultātā ASV piekrita izvest karaspēku no Afganistānas apmaiņā pret talibu solījumu sākt miera sarunas ar Kabulas valdību.

Kabula piekrita atbrīvot gandrīz 5000 ieslodzīto talibu, bet talibi piekrita atlaist brīvībā 1000 valdības puses cilvēku.

Pompeo Dohā ieradās jau piektdien. Viņš gaidāmās sarunas nodēvēja par vēsturisku iespēju pārtraukt 19 gadus ilgo ASV militāro klātbūtni Afganistānā. "Es labi apzinos, cik sarežģītas būs šīs sarunas starp afgāņiem, bet viņiem tas ir pa spēkam," žurnālistiem pirms lidojuma uz Kataru sacīja Pompeo.

Kabulas delegācijas loceklis Abduls Hafizs Mansurs iepriekš paziņoja, ka viņa vēsts talibiem būtu, ka viņi nevar gūt panākumus ar spēku. "Tagad pienācis laiks izlīgumam, mēs varam atrisināt savas problēmas, runājot viens ar otru," sacīja Mansurs.

Ceturtdien acīmredzot tika atrisināts pēdējais šķērslis - jautājums par vairāku bīstamu talibu kaujinieku atbrīvošanu.

Afganistānas Vardakas provincē no ieslodzījuma tika atbrīvoti divi talibi, kuri nogalināja Francijas pilsoni, kura strādāja ANO.

Seši citi talibu kaujinieki, kas nogalināja Francijas un Austrālijas karavīrus, tika ar speciālu lidmašīnas reisu nogādāti Dohā, kur pagaidām paliks apcietinājumā.

Francija un Austrālija ir stingri iebildušas pret šo talibu atbrīvošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits