Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Ķīna piespriež cietumsodu 32 cilvēkiem par teroristisku video izplatīšanu

Ķīnas tiesa Sjiņdzjanas rietumu reģionā piespriedusi cietumsodu 32 cilvēkiem par "vardarbīga terora" video lejupielādēšanu vai pārsūtīšanu, turpinot valdības mēģinājumus apspiest uzbrukumos aizdomās turētos islāmistus un separātistus, informē valsts mediji.

Ceturtdien trijiem cilvēkiem tika piespriests mūža ieslodzījums un 29 cilvēkiem piespriesti no četriem līdz 15 gadiem cietumā, rakstīts reģiona oficiālajā ziņu tīmekļa vietnē Tianshan.

"Apsūdzētie izmantojuši mobilos telefonus un internetu, lai lejupielādētu, saglabātu un pārraidītu reliģisku ekstrēmistu vardarbīgus video un audio failus ar plānu organizēt, vadīt vai piedalīties teroristiskās organizācijās," teikts mājaslapā Tianshan.

Ķīna ir apspiedusi jau vairāk nekā 40 grupējumus, kurus sauc par "vardarbīgām teroristu bandām", un arestējusi vairāk nekā 400 cilvēkus Sjiņdzjanas reģionā kopš 23.maijā sāktās operācijas, pirmdien ziņoja valsts mediji.

Ceturtdien piespriestie sodi ir daļa no Ķīnas centieniem apspiest grupējumus, kurus Pekina vaino vairākos asiņainos uzbrukumos. Aizdomās tiek turēti islāmisti un separātisti no Sjiņdzjanas reģiona, kurā dzīvo liela islāmticīgo uiguru minoritātes daļa.

Pēc publicētajiem apsūdzēto vārdiem var spriest, ka tie visi ir uiguri. Visas 11 tiesvedības lietas bija no pilsētām Sjiņdzjanas reģionā, ieskaitot galvaspilsētu Urumči, kā arī no Aksu, Hotanas un Turfanas.

Trimdā esošie uiguri un cilvēktiesību aktīvisti ziņo, ka valdības represīvās darbības ir radījušas nemieru reģionā, bet to Pekina noliedz.

Sjiņdzjana ir resursiem bagāta, atrodas stratēģiski svarīgā vietā pie Vidusāzijas robežām un ir ļoti svarīga Ķīnas augošajai vajadzībai pēc enerģijas. Analītiķi vēsta, ka lielākā daļa ienākumu tiek novirzīta Ķīnas hanu grupai, kas neapmierina uigurus.

Kā norādījis Pasaules Uiguru kongresa preses pārstāvis, Ķīna baidās no uiguru spējas ar interneta palīdzību pārtraukt valdības ziņu monopolu. "Ķīnas apsūdzības ir politisks attaisnojums, lai ierobežotu uiguru interneta izmantošanu."

Ķīna maijā sāka operāciju pret "vardarbīgiem teroristu uzbrukumiem", kad Urumči tirgū uzspridzinājās pašnāvnieks, nogalinot 39 cilvēkus.

29.martā līdz nāvei tika sadurti 29 cilvēki dienvidrietumu Kuņminas pilsētas dzelzceļa stacijā. Kā skaidroja valdība, pagājušā gada laikā Sjiņdzjanā nemieros bojā gājuši apmēram 200 cilvēki. Jūnijā policija nošāva 13 cilvēkus, kad notika uzbrukums policijas iecirknim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits