Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ķīnas aviācijas bāzes kuģis šķērso Taivānas jūras šaurumu

Ķīnas aviācijas bāzes kuģis Shandong trešdien vadīja karakuģu grupu caur Taivānas jūras šaurumu, paziņoja Taivānas Aizsardzības ministrija.

Lai gan pēdējo gadu laikā Pekina pastiprina savu jūras un gaisa spēku klātbūtni Taivānas tuvumā, tomēr "Shandong" pārvietošana salu un Ķīnas kontinentālo daļu atdalošajā šaurumā notiek reti.

Taivānas Aizsardzības ministrija informēja, ka "Shandong" vadītā grupa Taivānas šauruma rietumu daļā izgāja dienvidu virzienā un Taivānas armija cieši sekojot līdzi kustībai tās teritoriālajā gaisa un jūras telpā, solot atbilstošus atbildes pasākumus.

"Shandong" ir viens no diviem Ķīnas flotes aviācijas bāzes kuģiem. Iepriekšējo reizi Taivānas jūras šaurumu tas šķērsoja maijā.

Tāpat tas tika izvietots aprīlī notikušajos militārajos manevros, kuros piedalījās iznīcinātāji ar kaujas munīciju, imitējot gaisa triecienus Taivānas tuvumā.

Pekina manevrus ap Taivānu sarīkoja, reaģējot uz Taivānas prezidentes Cai Inveņas vizīti ASV, kur viņa tikās ar Pārstāvju palātas spīkeru Kevinu Makartiju.

Pekina pirms tikšanās bija brīdinājusi par atbildes pasākumiem. Pēc Cai vizītes ASV Pekina ir pastiprinājusi savu karakuģu un militārās aviācijas izvietošanu Taivānas tuvumā.

Iepriekš Ķīnas karakuģi šaurumu šķērsoja 2022.gada martā pirms Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpina un ASV prezidenta Džo Baidena telefonsarunas.

Pirms tam tāda šķērsošana notika 2020.gada decembrī dienu pēc tam, kad ASV karakuģis izbrauca caur šaurumu, kā arī 2019.gada decembrī neilgi pirms prezidenta vēlēšanām.

Taivāna un kontinentālā Ķīna tiek pārvaldītas atsevišķi, kopš 1949.gadā šajā salā patvērās pilsoņkarā sakautā Ķīnas Republikas nacionālistu valdība, bet komunistu ieņemtajā Ķīnas kontinentālajā daļā tika proklamēta Ķīnas Tautas Republika, kas joprojām uzskata Taivānu par savas teritorijas sastāvdaļu.

Taivāna pastāvīgi dzīvo Ķīnas iebrukuma draudu ēnā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits