Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Kritizē lēmumu aizliegt populāros padomju lidaparātus

Krievijas valdība drošības apsvērumu dēļ nolēmusi līdz gada beigām izņemt no ekspluatācijas divus padomju gados ražotus populārus lidmašīnu modeļus - Tupolev-134 un Antonov-24, kas tiek plaši izmantoti reģionālo lidojumu nodrošināšanai. Valdības lēmums nozīmē, ka gaisā vairs nevarēs pacelties aptuveni 200 lidaparātu, tādēļ Kremļa lēmums ir izpelnījies kritiku no Krievijas aviācijas industrijas pārstāvjiem, kuri uzskata, ka tādējādi no ārpasaules vēl vairāk tiks noslēgti valsts attālāko rajonu iedzīvotāji.

Pēdējās nedēļās Krievijā notikušas divas aviokatastrofas. 21. jūnijā Karēlijas reģionā nosēšanās laikā avarēja pasažieru lidmašīna Tu-134, nogalinot 47 no 52 uz borta esošajiem cilvēkiem, bet pagājušajā pirmdienā pieci cilvēki gāja bojā, kad propellerlidmašīna An-24 pēc aizdegšanās veica avārijas nolaišanos Obas upē Sibīrijā.

Krievijas vicepremjers Sergejs Ivanovs paziņoja, ka šīs lidmašīnas ir nolemts pārtraukt izmantot, jo pretējā gadījumā tās būtu jāaprīko ar modernām drošības sistēmām, kuru cena ir aptuveni 200 tūkstoši dolāru (aptuveni 100 tūkstoši latu), aptuveni tikpat, cik šādu lidmašīnu vērtība. Piemēram, vienas An-24 uzlabošana izmaksātu aptuveni 300 tūkstošus dolāru (150 tūkstoši latu), kas ir vairāk nekā puse no tās tirgus vērtības, kas ir aptuveni 500 tūkstoši dolāru (250 tūkstoši latu), raksta The Christian Science Monitor.

Aviācijas eksperti šādu soli uzskata par nepārdomātu. «Tas ir populistisks lēmums, ko varasiestādes pieņēmušas, lai sabiedrībai parādītu, ka tās ir norūpējušās par lidojumu drošību,» uzskata aviācijai veltītā interneta izdevuma Aviaport.ru eksperts Oļegs Panteļejevs. «Bet šīs lidmašīnas ir mūsu reģionālās aviācijas pamats, aviokompānijas nevar atļauties tās nomainīt vai arī piemērot jauniem standartiem tik īsā laikā.»

Pieredzējušais avioizmēģinātājs Magomeds Tolbojevs uzskata, ka ar šīm lidmašīnām viss ir kārtībā, bet pēdējās katastrofās esot vainojama sliktā tehniskā apkope, morāli un fiziski novecojusī infrastruktūra un standartiem neatbilstoša pilotu apmācība. «Šīs lidmašīnas ir izstrādātas tā, lai nepieciešamības gadījumā varētu tikt piemērotas militārām vajadzībām, tādēļ tās ir izturīgākas par Rietumos ražotajām līdzīga tipa lidmašīnām,» stāsta M. Tolbojevs. «Daudzi mazie lidlauki Krievijā var apkalpot tikai An-24, un tām nav acīmredzamu aizstājēju.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits