Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Pakistānā protestos pret antiislāmisko filmu nogalināti 15 cilvēki

Protestos pret ASV tapušo antiislāmisko filmu piektdien Pakistānā nogalināti vismaz 15 un ievainoti 219 cilvēki.

Vardarbīgas demonstrācijas, kurās protestētāji apmētā likumsargus ar akmeņiem un aizdedzina ēkas, piektdien notiek vismaz piecās Pakistānas lielākajās pilsētās. Pēc aculiecinieku ziņotā, kopumā mītiņos piedalās vairāk nekā 45 000 cilvēku.

Valsts lielākajā pilsētā Karāči apšaudē starp kārtības sargiem un demonstrantiem nogalināts policists un dzīvību zaudējuši vēl deviņi cilvēki. Savukārt Pešāvarā vardarbīgās protesta akcijas prasījušas piecu cilvēku dzīvības. Karāči slimnīcās nogādāti 105 cietušie.

Sadursmes starp demonstrantiem un policiju Karāči sākās, kad protestētāji mēģināja izlauzties līdz ASV konsulātam. Demonstranti sāka policiju apmētāt ar akmeņiem un centās nobīdīt malā kravas konteinerus, ar kuriem bija aizsprostota iela, kas ved uz konsulātu. Policija, lai izklīdinātu demonstrantus, pielietoja asaru gāzi un raidīja brīdinājuma šāvienus gaisā. Šaujamieroču uguns tika vērsta arī pret policistiem, taču pagaidām nav skaidrs, no kuras puses lodes nākušas. Apšaudē trīs policisti tika ievainoti. Pēc nogādāšanas slimnīcā viens no viņiem miris.

Agresīvi noskaņoti demonstranti iebrukuši Karāči kinoteātros, bankās, veikalos un restorānos, izlaupot un aizdedzinot tos. Arī Pešāvarā noticis uzbrukums diviem kinoteātriem, kuri izlaupīti un aizdedzināti. Pešāvarā nogalināti pieci cilvēki, tostarp privātā telekanāla ARY šoferis, bet slimnīcās ievietoti 79 ievainotie.

ARY ziņo, ka šoferis esot sašauts, kad policija atklājusi uguni uz pūli, kas ielauzies kādā kinoteātrī. Pūlis kinoteātri izdemolēja un pēc tam aizdedzināja. "Mēs šo incidentu uzskatām par slepkavību. Šaušanā iesaistītie policisti būtu nekavējoties jāarestē un jāatlaiž," preses konferencē paziņoja ARY vadītājs Ovaiss Tohids.

Iekšlietu ministrs Rehmans Maliks devis rīkojumu izmeklēt televīzijas darbinieka nāves apstākļus, vienlaikus nākot klajā ar aicinājumu protestētājiem saglabāt mieru. Ministrs pavēstīja, ka Islamabadā veikti papildu drošības pasākumi. Nepieciešamības gadījumā kārtības uzturēšanā tiks iesaistīta armija, kas atrodas gatavības stāvoklī. "Mēs nepieļausim vardarbību. Mēs viņiem esam skaidri pateikuši, ka tas ir nopietni," uzsvēra Maliks. Kārtības uzturēšanā iesaistīti policisti un paramilitārās vienības. Šķiet, ka pagaidām kārtībsargiem izdodas nepieļaut, ka demonstranti piekļūst rietumvalstu vēstniecībām, pie kurām izveidotas barikādes. Lai mazinātu drošības riskus, visā Pakistānas teritorijā uz vairākām stundām bija pārtraukta mobilo telefonu sakaru nodrošināšana.

Tikmēr Pakistānas galvaspilsētā Islamabadā pie pieczvaigžņu viesnīcas "Serena Hotel" dzirdami šāvienu trokšņi, bet policija cenšas izkliedēt demonstrantus. Mītiņā Islamabadā piedalās ap 8000 cilvēku. Islamabadā demonstrācijās ievainoti 35 cilvēki, tostarp astoņi policisti. Četri ievainotie civilisti slimnīcās nogādāti ar šautām brūcēm. Policisti lietā liek asaru gāzi, bet demonstranti likumsargu virzienā met akmeņus un skandē "amerikāņi ir suņi" un "Amerikas draugi ir nodevēji". Asaru gāzi likumsargi bijuši spiesti izmantot arī Pakistānas otrajā lielākajā pilsētā Lahorā, kur demonstrantu skaits bijis aptuveni 5000.

Gan Pakistānā, gan citviet musulmaņu pasaulē daudzas rietumvalstu diplomātiskās pārstāvniecības ir slēgtas, bažījoties, ka protesti pret antiislāmisko filmu varētu pieņemties spēkā. Francija, reaģējot uz šonedēļ franču satīras žurnālā "Charlie Hebdo" publicētajām pravieša Muhameda karikatūrām, devusi rīkojumu piektdien slēgt savas vēstniecības un skolas aptuveni 20 musulmaņu valstīs, bažījoties, ka karikatūras varētu izraisīt līdzīgus protestus kā antiislāmiskā filma.

Kā jau ziņots, protesti pret ASV tapušo filmu "Innocence of Muslims" ("Musulmaņu nevainība") sākās 11.septembrī Ēģiptē un Lībijā, kur bruņotu demonstrantu pūlis iebruka ASV konsulātā Bengāzī, nogalinot Savienoto Valstu vēstnieku un vēl trīs ASV diplomātus.

Pakistāna piektdienu izsludinājusi par oficiālu brīvdienu, kurā aicinājusi izrādīt "mīlestību pret pravieti". "Mūsu kolektīvais pienākums ir miermīlīgi protestēt, nenodarot zaudējumus vai postījumus dzīvībai vai īpašumam," paziņojis premjerministrs Radžs Pervezs Ašrafs.

Tikmēr ASV aicinājušas savus pilsoņus atturēties no došanās uz Pakistānu un atvēlējušas 70 000 dolāru (37 870 latu) reklāmām Pakistānas telekanālos, lai uzsvērtu, ka ASV valdība nav saistīta ar šo skandalozo filmu. Taču Pakistānas Ārlietu ministrija izsaukusi ASV pilnvaroto pārstāvi Ričardu Hoglandu, lai izteiktu viņam oficiālu protestu. Kā liecina neoficiāla informācija, Hoglands atbildējis, ka ASV valdībai ar šo filmu nav nekādas saistības.

Protesti pret antiislāmisko filmu un pravieša Muhameda karikatūrām piektdien notiek arī Indonēzijā, Libānā, Malaizijā, Japānā, Jemenā un Bangladešā, kur galvaspilsētas Dakas ielās izgājuši aptuveni 10 000 cilvēku. Indonēzijā, kurā ir vislielākais musulmaņu skaits pasaulē, desmitiem cilvēku pie ASV konsulāta aizdedzinājuši Savienoto Valstu karogu. Taču atšķirībā no Pakistānas no citām islāmticīgajajām valstīm ziņas par nopietniem incidentiem demonstrāciju laikā nav saņemtas. Tunisijā demonstrāciju rīkošana aizliegta, varasiestādēm bažījoties, ka varētu izcelties vardarbība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits