Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

papildināts (15:26) - Ukrainā atbrīvoti EDSO novērotāji; novērsts mēģinājums saindēt dzeramo ūdeni

Krievija plāno izvērst teroristisko darbību plašākā Ukrainas teritorijā, neaprobežojoties vienīgi ar Doņeckas un Luhanskas apgabalu, tādēļ Ukrainai jābūt gatavai uz vēl nopietnāku notikumu attīstību, sestdien paziņojis Ukrainas Drošības dienesta (SBU) Pretterorisma centra priekšnieks Vasilijs Krutovs.

Pēc viņa teiktā, turpinoties Ukrainas militārajai operācija valsts austrumdaļā, kopš piektdienas sekmīgi novērstas vairākas diversijas, tostarp mēģinājums saindēt dzeramo ūdeni un sabojāt Slavjanskas dzelzceļa energoapgādes sistēmu. Likvidētas snaiperu bāzēšanās vietas Slavjanskas administratīvajās un dzīvojamajās ēkās, pasargāta no apšaudes Ukrainas bruņutransporta kolonna, novērsti mēģinājumi bloķēt satiksmi pa tiltiem un aizsprostot ar sabiedriskā transporta līdzekļiem Kramatorskas pilsētas ielas.Krutovs piebildis, ka Ukrainas spēki pilnībā kontrolē Slavjanskas ārējo perimetru un visas automaģistrāles ap pilsētu, ap kuru ierīkoti 14 kontrolposteņi. Tādējādi novērsta diversantu grupu piekļuve pilsētai un bruņojuma piegāde.Pretterorisma centra vadītājs arī paziņojis, ka pastāv diezgan labas izredzes atbrīvot no Slavjanskas separātistu gūsta vienības "Alfa" karavīrus.Krutovs atzinis, ka Ukraina saskārusies ar agrāk tai nepazīstamu praksi - civiliedzīvotāju izmantošanu aizsegam. "Ja tā nebūtu, mēs jau sen būtu atbrīvojuši savas pilsētas un ciemus no separātistiem," viņš paziņojis, vēlreiz vēršoties pie iedzīvotājiem ar aicinājumu neatbalstīt teroristus.Viņš arī piebildis, ka pretterorisma operācija nekādā gadījumā neapdraud 25.maijā paredzēto Ukrainas prezidenta vēlēšanu rīkošanu.Kā iepriekš paziņoja iekšlietu ministrs Arsēns Avakovs, operācijas gaitā naktī izdevies atgūt kontroli pār Kramatorskas televīzijas torni un diviem kontrolposteņiem, bet šobrīd pilsētā norisinās intensīvas kaujas. Viņš lūdzis Kramatorskas un Slavjanskas iedzīvotājus neiziet no mājām.Pēc televīzijas torņa atbrīvošanas pārtrauktas Krievijas telekanālu pārraides un atsākušās Ukrainas televīzijas pārraides.Pēc ministra teiktā, kļuvis zināms, ka teroristu grupai dots rīkojums "ieģērbties melnā un šaut uz mierīgajiem iedzīvotājiem", izliekoties par Ukrainas miliciju. Iekšlietu ministrijas specvienībām savukārt dota pavēle novērst provokāciju.Ukrainas pretterorisma centra izlūkošanas grupa sestdien atklājusi, ka pie Slavjanskas robežas mīnēts kāds satiksmes pārvads, ko sapieriem izdevies sekmīgi atmīnēt.

Jau vēstīts, ka militārā operācijā piektdien atgūts TV tornis un vairāki kontrolposteņi Slavjanskā. 

Tikmēr Slavjanskā atbrīvoti promaskavisko separātistu sagūstītie Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji, sestdien paziņojis bijušais Kremļa pārstāvis cilvēktiesību jautājumos Vladimirs Lukins, kas ar delegāciju ieradies Ukrainā. "Atbrīvoti visi 12 cilvēki, kas ir manā sarakstā," viņš norādījis.

Kā tikmēr pavēstījis Ukrainas Drošības dienests (SBU), tā rīcībā esošie pierādījumi liecina, ka Krievija pati koordinējusi un tieši ietekmējusi situāciju ap ķīlnieku sagrābšanu, bet aktīvā Maskavas dalība viņu atbrīvošanā uzskatāma par Krievijas sarīkotu inscenējumu.

Lai gan Krievijas puse apgalvo, ka par ķīlnieku nolaupīšanu atbildīga Ukraina, tomēr telefonsarunas ieraksts starp Lukinu un bruņoto teroristu vadītāju Igoru Girkinu ar iesauku Strēlnieks ļauj noprast, ka Maskava koordinē kaujinieku darbību un tiešā veidā ietekmē viņu lēmumus, norāda SBU.

Jau ziņots, ka promaskaviskie separātisti 25.aprīlī Slovjanskā sagrāba gūstā astoņus EDSO novērotājus no Vācijas, Dānijas, Polijas, Čehijas un Zviedrijas, kā arī četrus ukraiņus. Teroristi paziņoja, ka oficiālo delegāciju uzskata par "karagūstekņiem", pieļaujot, ka viņi varētu tikt atbrīvoti apmaiņā pret arestētajiem separātistiem.

Divas dienas vēlāk ķīlnieku sagrābēji atbrīvoja vienu novērotāju no Zviedrijas, ņemot vērā viņa veselības stāvokli.

Ziņa papildināta ar jaunāko informāciju

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits