Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Kopējo patēriņa pieaugumu pasaulē galvenokārt veicinājusi alkohola lietošanas izplatība tādās valstīs kā Ķīna un Indija

Pasaulē grādīgos dzer aizvien vairāk

Pasaulē alkoholu patērē krietni vairāk nekā pirms 30 gadiem. Lielākoties šo tendenci veicinājis alkohola lietošanas pieaugums valstīs ar lielu iedzīvotāju skaitu - Ķīnā un Indijā, secinājuši Pasaules veselības organizācijas līdzfinansētā pētījuma Globālais alkohola patēriņš laika posmā no 1990. līdz 2017. gadam un prognozes līdz 2030. gadam autori.

Kopš 1990. gada alkohola patēriņš vidēji pieaudzis par 10% uz cilvēku, bet turpmāk gaidāms vēl straujāks pieaugums - desmitgades laikā par vēl 17%, prognozē pētnieki. 

Tādējādi 2030. gadā puse no pasaules pilngadību sasniegušajiem iedzīvotājiem lietos alkoholu, bet aptuveni ceturtā daļa vismaz reizi mēnesī to lietos gana daudz, lai piedzertos. 

"Pasaulē pašlaik nenotiek virzība uz to, lai samazinātu alkohola lietošanas kaitīgo ietekmi. [..] Pirms 1990. gada galvenokārt alkoholu patērēja valstīs ar augstu labklājības līmeni, lielākoties Eiropā. Pēdējā laikā šī tendence būtiski mainās - Austrumeiropā patēriņš salīdzinoši samazinās, bet pieaug tādās vidēja ienākumu līmeņa valstīs kā Ķīna, Indija un Vjetnama," komentē pētījuma vadošais autors Jākobs Mantejs no Klīniskās psiholoģijas un psihoterapijas institūta Drēzdenē, Vācijā.

Alkohola pārmērīgas lietošanas negatīvā ietekme ir acīmredzama - pasaulē ap 237 miljoniem vīriešu un 46 miljoniem sieviešu cieš no kaitēm, kas saistītas ar alkohola patēriņu. Lielākais šādu pacientu īpatsvars ir Eiropā un Ziemeļamerikā.

Tiesa, šī tendence drīzumā varētu mainīties par sliktu Ķīnai un Indijai. Vēl 2017. gadā procentuāli vislielākais alkohola lietotāju skaits bija Eiropā un Ziemeļamerikā. Piemēram, Francijā gada laikā vīriešu vidēji patērētais alkoholisko dzērienu daudzums uz vienu cilvēki bija ekvivalents 19 litriem tīra alkohola, kamēr Ziemeļamerikā - 15 litriem. Taču Ķīna samērā strauji tuvojas šiem rādītājiem - vīrieši tur vidēji gadā patērē grādīgos dzērienus, kas ekvivalenti vairāk nekā 11 litriem tīra alkohola. Ja turpināsies pašreizējās attīstības tendences, 2030. gadā Ķīna šajā rādītājā būs apsteigusi Ziemeļamerikas vīriešus. 

Indija pagaidām krietni atpaliek no šiem rādītājiem - tur alkoholu lieto aptuveni 40% vīriešu un 22% sieviešu, attiecīgi gadā vidēji patērējot sešus litrus tīra alkohola uz cilvēku, taču zīmīgi, ka šis rādītājs Indijā kopš 1990. gada dubultojies un, saskaņā ar pētnieku aplēsēm, dubultosies vēlreiz laika posmā līdz 2030. gadam.

Vismazāk alkohols tiek patērēts Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikas valstīs.

Top komentāri

Latgalīts
L
Musulmaņu valstīs praktiski nelieto alkoholu, bet kristieši un ne tikai kristieši dzer vairāk un vairāk- pakāpeniski degradējoties. Sanāks tā, ka mulimi pēc dažiem gadiem sāks valdīt par pasauli. Viņi arī vairojas ļoti strauji.
Irlielāmērāticams
I
ka uz šo jauko statistiku kādam ieniezēsies reaģēt ar nodokļu paaugstināšanu.
reptilis
r
Pēdējais laiks ieviest šariātu...:)))
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits