Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pasaulei uzbrūk infekcijas slimības

Šis varētu būt infekcijas slimībām bagāts gads, secina zinātnieki, ņemot vērā gripas plašo izplatību agrāk nekā parasti un par «ziemas vemšanas slimību» dēvētā norovīrusa straujo pārceļošanu no vienas pasaules daļas uz citām.

Ārkārtas stāvoklis

Gripas uzliesmojums, kas ik gadu lielākā vai mazākā apmērā uzbrūk cilvēkiem visā pasaulē, šajā sezonā visagrāk sasniedzis Savienotās Valstis. Nedēļas nogalē ASV Slimību kontroles un novēršanas centrs (CDC) informēja, ka 2013. gada pirmajā nedēļā gripas vīruss un pneimonija izraisījuši vismaz 7,3% no visiem valstī reģistrētajiem nāves gadījumiem. Tas nozīmē, ka ir pārkāpts slieksnis - 7,2% no visiem miršanas gadījumiem -, no kura gripas izplatība tiek uzskatīta par epidēmisku.

Šajā gripas sezonā ASV gripas izraisīto komplikāciju dēļ miruši 20 bērni. CDC nereģistrē gripas dēļ mirušos pieaugušos, bet lēš, ka ik gadu gripa nonāvē vidēji 24 tūkstošus amerikāņu.

Pagājušajā nedēļā vidēja un augsta gripas aktivitāte bija reģistrēta 47 štatos un Kolumbijas apgabalā. Tikai Kalifornijā, Havaju salās un Misisipi tā novērtētā kā «minimāla», vēsta aģentūra AP.

Augsta slimības aktivitāte pagājušajā nedēļā bija novērota 24 štatos, kas ir par pieciem mazāk nekā decembra pēdējā nedēļā, tādēļ eksperti domā, ka gripas uzliesmojums ASV augstāko punktu jau ir sasniedzis. Tomēr joprojām pastāv iespēja, ka vīrusa aktivitāte tuvākajās nedēļās atkal var pieaugt, tādēļ CDC aicina amerikāņus vakcinēties. «Gripai mēdz būt bēgumi un paisumi. Vienīgais, kas ir paredzams, ir tas, ka gripa nav paredzama,» ironizē centra vadītājs Tomass Frīdens.

Par to, ka gripa nav teikusi savu pēdējo vārdu, liecina arī Ņujorkas štata gubernatora Endrū Komo lēmums izsludināt ārkārtas stāvokli, jo šajā gripas sezonā štatā reģistrēti jau gandrīz 20 tūkstoši inficēšanās gadījumu. Tas esot gandrīz četras reizes vairāk nekā pagājušajā ziemā kopā, vēsta BBC. Arī kaimiņos esošā Masačūsetsas štata galvaspilsētas Bostonas mērs pagājušajā nedēļā izsludināja ārkārtas stāvokli gripas dēļ. Savukārt Ilinoisas štatā gripas epidēmija sasniegusi tādus apmērus, ka slimnīcas nav spējīgas apkalpot visus slimības skartos.

Gripa pārmetusies arī uz kaimiņvalsti Kanādu, kur šogad reģistrēti jau vairāk nekā 4000 saslimšanas gadījumu, informē Kanādas Sabiedrības veselības aģentūra.

Vīrusu Ferrari

Vienlaikus ar gripas uzliesmojumu spēkā pieņemas vemšanu un caureju izraisošais norovīruss un tā pērn atklātais paveids Sidneja 2012, ar kuru šoziem saslimuši cilvēki Jaunzēlandē, Japānā, Francijā un Lielbritānijā, kur tas plosās visplašāk.

Lielbritānijas Veselības aizsardzības aģentūra (HPA) šoziem reģistrējusi jau vairāk nekā 4000 laboratoriski apstiprinātu inficēšanās gadījumu ar norovīrusu, pārsvarā - Sidneja 2012. Bet, tā kā tiek uzskatīts, ka uz vienu oficiāli reģistrētu gadījumu ir aptuveni 288 neuzskaitītu, patiesais saslimušo skaits varot pārsniegt pat 1,19 miljonus, kas ir par 63% vairāk nekā pagājušajā ziemā.

Kembridžas Universitātes profesors Īans Gudfelovs, kurš desmit gadus pētījis norovīrusu, to dēvē par «vīrusu pasaulesFerrari» un «vienu no vislipīgākajiem cilvēku vīrusiem». ASV ik gadu tiek reģistrēts 21 miljons inficēto, 70 tūkstošos gadījumu nepieciešama hospitalizācija, bet 800 gadījumi beidzas letāli, liecina CDC dati.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits