Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Pekina aicina G7 nejaukties Dienvidķīnas jūras jautājumos

Lielā septiņnieka jeb G7 valstīm, kas sapulcējušās uz samitu Japānā, nevajadzētu jaukties jautājumos, kas attiecas uz Dienvidķīnas jūru, ceturtdien paziņoja Pekina.

"Dienvidķīnas jūras jautājums nepavisam neattiecas uz G7 un tā dalībniekiem," pavēstīja Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāve Hua Čuņjina.

"Mēs domājam, ka G7 vajadzētu koncentrēties uz tās iekšējo jautājumu risināšanu, nevis jaukties citu valstu darīšanās," viņa uzsvēra, piebilstot, ka "tas nāks par labu arī G7".

Ministrijas pārstāves teikto atkārtoja arī Ķīnas oficiālie mediji.

G7 samitam Japānā ir "slēpta darba kārtība", kuras mērķis ir "iejaukties Dienvidķīnas jūras lietās", ievadrakstā pauda Ķīnas oficiālā ziņu aģentūra Sjiņhua.

Samita dalībniekiem "vajadzētu risināt pašiem savas lietas, nevis rādīt uz citiem ar pirkstu un kurināt konfliktus", paziņoja aģentūra.

G7 valstu līderi ceturtdien un piektdien tiekas Japānas pilsētā Šimā. Oficiāli samita darba kārtībā ir paredzēts apspriest pasaules ekonomikas un drošības jautājumus.

Japānas mediji ir vēstījuši, ka samita dalībnieki paudīs iebildumus pret Dienvidķīnas jūras salu izbūvi un to militarizāciju, tomēr konkrēti Ķīnu nepieminēs.

Uz Ķīnas pieaugošās aktivitātes Dienvidķīnas jūrā fona Japānas premjerministrs Sindzo Abe aicinājis teritoriālās pretenzijas balstīt starptautiskajās tiesībās un strīdu risinājumu panākt mierīgā ceļā, nevis ar spēku vai piespiešanu.

Ķīna uzskata, ka tai pienākas gandrīz visa Dienvidķīnas jūra, un tā ir izraisījusi satraukumu citās reģiona valstīs, veidojot mākslīgās salas un veicot būvniecības projektus šajās teritorijās, tostarp būvējot lidmašīnu skrejceļus.

Pekinas rīcība lika G7 ārlietu ministriem aprīlī nākt klajā ar paziņojumu, kurā pausta pretestība "jebkādām piespiedu vai provokatīvām vienpusējām aktivitātēm, kas varētu mainīt "status quo" un palielināt spriedzi" reģionā.

Bez Ķīnas pretenzijas uz teritorijām Dienvidķīnas jūrā ir izteikusi arī Bruneja, Filipīnas, Malaizija, Taivāna un Vjetnama.


    Uzmanību!

    Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

    Seko mums

    Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

    Ziņas e-pastā

    Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

    LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

    Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


    Aktuāli


    Baltijas valstis

    Vairāk Baltijas valstis


    Eiropa

    Vairāk Eiropa


    ASV

    Vairāk ASV


    Krievija

    Vairāk Krievija


    Tuvie austrumi

    Vairāk Tuvie austrumi


    Cits

    Vairāk Cits