Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Peru armija sagūsta partizānu grupējuma Mirdzošā taka līderi

Peru armija svētdien sagūstīja maoistu partizānu grupējuma Mirdzošā taka līderi, kurš pazīstams kā "biedrs Artemio", paziņoja aizsardzības ministrs Alberto Otarola. 47 gadus vecais "biedrs Artemio", kura īstais vārds ir Florindo Floress, sadursmē ar karavīriem nomaļā mūžamežu rajonā tika smagi ievainots un gandrīz zaudēja labo roku.

Peru prezidents Oljanta Umala sākumā paziņoja, ka armija atradusi partizāna līķi, bet aizsardzības ministrs vēlāk precizēja, ka atrastais "ir dzīvs un saņem pienācīgu medicīnisku palīdzību".

Artemio bēguļoja vairāk nekā 20 gadus, bet pagājušajā nedēļā armija sāka ofensīvu ar mērķi viņu notvert. Pēc ceturtdien notikušās sadursmes viņš paslēpās meža būdiņā, kur svētdien tika atrasts un sagūstīts.

Sagūstītais Artemio ar armijas transporta lidmašīnu tika aizvests uz galvaspilsētu Limu un ievietots policijas slimnīcā.

Mirdzošā taka savulaik bija viens no bīstamākajiem Latīņamerikas partizānu grupējumiem, bet tagad ir sadalījies nelielās bandās, kas piedalās narkotiku tirdzniecībā. Artemio tika sagūstīts Altovaljagas ielejā, kas ir kokaīna ražošanas centrs.

Peru valdības spēkiem no 1980. līdz 2000.gadam sagraujot Mirdzošo taku un citu kreiso partizānu grupējumu Tupaka Amaru kustība, tika nogalināti apmēram 70 tūkstoši Peru iedzīvotāju. Artemio līdz šim bija pēdējais vēl nenotvertais Mirdzošās takas vēsturiskās komitejas" loceklis.

Artemio decembrī atzina sava grupējuma sakāvi un paziņoja, ka atlikušie partizāni ir gatavi sarunām ar valdību. Tiek uzskatīts, ka apmēram 300 atlikušie Mirdzošās takas partizāni uzturas divos kokas audzēšanas rajonos, no kuriem viens ir Altovaljagas ieleja, bet otrs - Apurimakas un Enes upju ielejas.

Artemio sagūstīšana ir pirmais lielais trieciens partizāniem, kopš pagājušā gada jūlijā Peru prezidenta amatā stājās Umala, kurš deviņdesmitajos gados kā armijas virsnieks bija cīnījies pret partizāniem.

Maoisma iedvesmotā Mirdzošā taka cīnījās par "buržuāziskās demokrātijas" gāšanu un komunistu valsts izveidošanu. Grupējums zaudēja spēku, kad 1992.gadā tika sagūstīts tā dibinātājs un līderis Abimaels Gusmans.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ārlietu ministrus kritizē par dalību protestā

Gruzijas valdošās partijas Gruzijas sapnis amatpersonas asi kritizējušas Baltijas valstu un Islandes ārlietu ministrus par piedalīšanos protestos pret "ārvalstu aģentu" likumu. Ministru ...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits