Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Dzimstība musulmaņu ģimenēs apsteigs dzimstību kristiešu ģimenēs jau līdz 2035.gadam, lēš Pew Research Center

Pētījums: 2075.gadā islāms būs pasaulē izplatītākā reliģija

Ja turpināsies pašreizējās tendences dzimstības dinamikā, 2075.gadā islāms būs kļuvis par pasaulē izplatītāko reliģiju, vēsta Vašingtonā bāzētās bezpeļņas organizācijas, kas nodarbojas ar statistikas datu analīzi, Pew Research Center veikts pētījums. Jau pēc divām desmitgadēm musulmaņu pāriem dzimušo bērnu skaits pārsniegs kristiešu ģimenēs dzimušo bērnu skaitu, pētījuma secinājumus citē The Guardian. Interesanti, ka turpinās sarukt arī kādai no reliģijām nepiederošu cilvēku skaits - šādās ģimenēs bērnu dzimstības rādītāji turpina sarukt.

Laika posmā no 2010. līdz 2015.gadam 31% pasaulē dzimušo bērnu piedzimuši musulmaņu pāriem, kas pārsniedz musulmaņu kopējo īpatsvaru pasaules iedzīvotāju kopskaitā (šobrīd tas ir 24%). Savukārt 33% bērnu šajā laika posmā dzimuši kristiešu ģimenēs, taču šis skaits sarūk. Tikmēr kristiešu īpatsvars pasaules iedzīvotāju kopskaitā šobrīd ir 31%.

Turpinoties šādām pārmaiņām, ņemot vērā, ka musulmaņu populācija caurmērā ir gados jaunāka un ar labākiem dzimstības rādītājiem, jau laika posmā starp 2030. un 2035.gadu musulmaņiem piedzims vairāk bērnu nekā kristiešiem (225 miljoni pret 224 miljoniem). Laika posmā no 2055. līdz 2060.gadam šī plaisa pieaugs jau līdz sešiem miljoniem bērnu musulmaņu labā.

Jāņem vērā, ka kristiešu populācijā ir arī negatīvs dabiskais pieaugums - proti, "Eiropa noveco", un mirstība krietni pārsniedz dzimstību. 2015.gadā Eiropā nomira par 1,4 miljoniem vairāk kristiešu, nekā piedzima, un šī tendence turpināsies lielākajā daļā Eiropas, lēš Pew Research Center.

Tikmēr cilvēki, kas nepieder nevienai no lielākajām reliģijām (aptuveni 16%), rada tikai 10% no pasaulē dzimušajiem bērniem.

 

Top komentāri

Islama reliģija.
I
Bet ne Radītāja reliģija.
TIKAI islams NAV reliģija,
T
jo Israēla Dievu - Zemes un pasaules Radītāju noliedz, tā vietā savu izbāzeni un elku - baālu allā pielūdzot. Tā sakot, kā savulaik Vācijā Ādolfu vai Krievijā Staļinu, jo arī Krievijā tolaik dedzināja baznīcas un kāra mācītājus. Dievu PATIESI apzinošo ir visai maz, - mazs pulciņš, ar lielo bargo un baigo upi salīdzinot, kas kā jūra cauri cilvēces vēsturei uz elli dārd. Islāms nepazīst mīlestības, toties naidu realizē nemitīgi asins jūras izliedams, un tur daudz prāta nevajag, lai to apjēgtu.
Jautājums
J
un vai islāmistu izplatītākais apzīmējums būs "briti"? Stulbi pētījumi, jo neviens nezin kā tad būs. Varbūt vienīgi islāmisti būs pēdējā reliģija, jo vairākumam planētas iedzīvotāju, ja ir intelekts, reliģija nav nepieciešama...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits