Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Policijas pretterorisma operācija Briselē noslēgusies ar 21 aizturēto (papildināts 14:45)

Beļģijā svētdienas vakarā un pirmdien policijas organizētajā pretterorisma operācijā aizturēta 21 persona, viena ir ievainota. Aizturēto vidū gan nav bēguļojošais Parīzes teroraktu līdzdalībnieks Salahs Abdeslams, paziņoja Beļģijas prokuratūras pārstāvis Ēriks van der Sipts. Līdz ar to policijas operācija pašlaik ir noslēgusies un svētdienas vakarā izziņotais aicinājums cilvēkiem uzturēties tikai iekštelpās vairs nav spēkā.

Tomēr terora draudu augstākais līmenis Briselē saglabājas, tādēļ pirmdien lielpilsētā nekursēs metro, būs atcelti izklaides pasākumi un ierobežota sabiedrisko ēku darbība, kā arī slēgtas skolas un universitātes.

Tikmēr pirmdien Briseles un Ljēžas reģionā aizturētas vēl piecas personas, pirmdien paziņoja prokuratūra. Tādējādi kopš svētdienas kopumā aizturēta jau 21 persona.

Operācijas laikā veiktas kratīšanas piecos objektos Briseles reģionā un vēl divās ēkās Ljēžas apkārtnē.

Šobrīd tiek pārbaudīti visi kratīšanu laikā atsavinātie priekšmeti. Cita starpā vienā no kratīšanām atrasti 26 000 eiro skaidrā naudā, teikts prokuratūras paziņojumā.

Preses konferencē plkst.0:30 pēc Briseles laika (plkst.1:30 pēc Latvijas laika) van der Sipts pavēstīja, ka pretterorisma operācijas laikā notikuši 22 reidi, vēsta BBC (CNN min 20 reidus) dažādās vietās Beļģijā. Aizturēto personības netika atklātas. Viens no aizdomās turamajiem tika ievainots, kad policija reida laikā veica divus šāvienus pa viņa automašīnu. Reidu laikā neesot uzieti ieroči un sprāgstvielas.

Zināms, ka reidos nav aizturētas Parīzes terorakta rīkošanā iesaistītās personas, kuras, kā iepriekš ziņots, iespējams, atrodas Briselē.   

Sīkāka informācija pašlaik netika izpausta.

Jāatgādina, ka policijas operācijas laikā no vecpilsētas tika evakuēti cilvēki, savukārt vairākos restorānos esošo publiku un viesnīcu iemītniekus lūdza uzturēties iekštelpās līdz turpmāku norāžu saņemšanai.

Beļģijas policija arī lūdza aculieciniekiem un mediju pārstāvjiem nevēstīt sociālajos tīklos par novērotajām policijas darbībām Briseles centrā, un neminēt, piemēram, policijas konkrētas atrašanās vietas. Likumsargu pārstāvis aģentūrai AFP policijas operācijas laikā skaidroja, ka "terorisma draudu dēļ notiek dažādas operācijas" un likusargājošo iestāžu pārstāvji par tām pastāstīs, kad darbības būs pabeigtas.

Tikmēr Eiropas Savienības (ES) Padome, konsultējoties ar Ģenerālsekretariātu, nolēmusi atcelt nebūtiskākas pirmdien paredzētās sanāksmes. Tomēr netiks atcelta Eirozonas dalībvalstu finanšu ministru apspriede, sporta, kultūras un jauniešu lietu ministru sanāksme, kā arī dažas amatpersonu tikšanās.

Latvijas Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs vēstnieks Raimonds Jansons aģentūrai LETA skaidrojis, ka publiskiem pasākumiem Briselē noteikti ierobežojumi, skolas tiks slēgtas, taču ES institūciju darbs netiek ietekmēts. Avoti Eiropas Komisijā (EK) aģentūrai LETA skaidroja, ka EK pirmdien strādās, bet tie, kuri nevarēs ierasties darba vietā, varēs strādās attālināti. ES Parlamentam pirmdien darbs paredzēts otrā bāzes vietā - Francijas pilsētā Strasbūrā nevis Briselē.

Jau ziņots, ka Beļģijas nacionālā drošības padome svētdien nolēmusi galvaspilsētā Briselē atstāt spēkā jau nedēļas nogalē noteikto augstāko - ceturto terorisma trauksmes līmeni, svētdien pavēstīja paziņojis premjerministrs Šarls Mišels.

Līdz ar drošības dēļ noteiktajiem ierobežojumiem bažās par Parīzes slaktiņa scenārija atkārtošanos Briseles ielās turpinās patrulēt bruņoti armijnieki un policisti, turpinoties Parīzes teroraktu rīkošanā vainotā Salaha Abdeslama meklējumiem. Tie ilguši jau astoņas dienas. Tiek uzskatīts, ka viņš ir pēdējais dzīvais Parīzes 13.novembra notikumu organizēšanā iesaistītais, un pieļauts, ka viņš varētu uzspridzināties jebkurā vietā, izmantojot pašnāvnieka jostu ar sprāgstvielām.

Lēmums saglabāt augstāko terorisma trauksmes līmeni pieņemts saistībā ar konkrētiem uzbrukuma draudiem vairākās galvaspilsētas vietās. Lielas bažas ir par sprāgstvielu un šaujamieroču izmantošanas draudiem, skaidrojis premjers. Īpaši drošības pasākumi attiecas arī uz Briseles lidostām un imigrantu apdzīvoto Vilvordes piepilsētu.

Pārējā valsts teritorijā terorisma trauksmes līmenis netiek mainīts, taču arī novērtēts kā augsts. 

Beļģijas iekšlietu ministrs Jans Jambons pastāstījis, ka Beļģijas varas iestādes šobrīd meklē ne tikai Parīzes slaktiņa līdzdalībnieku Salahu Abdeslamu, kura brālis Brahims uzspridzinājās Parīzē, bet vēl vairākas citas personas. Iepriekš Beļģijas varasiestādes izvirzīja apsūdzības par līdzdalību terorismā Hamzam Atu un Mohamedam Amri, kuri palīdzējuši Parīzes slaktiņa līdzdalībniekam Abdeslamam.

Beļģijas galvaspilsētas Briseles centra ielas jau sestdien vakarā un naktī bija neierasti tukšas, jo Beļģijas atbildīgās iestādes valsts galvaspilsētā Briselē kopš sestdienas rīta noteikušas augstāko terora trauksmes līmeni, atsaucoties uz "nopietniem un nenovēršamiem draudiem, kas pieprasa īpašus drošības pasākumus un konkrētus ieteikumus iedzīvotājiem".

Iepriekš izskanējis, ka Abdeslams, iespējams, atrodas Briselē, kuru uzskata par Parīzes teroraktu organizētāju "bāzi", un varētu censties izkļūt uz Sīriju.

Briseles centrā nedēļas nogalē un arī turpmākajās dienās drošības apsvērumu dēļ saīsināts veikaliņu darba laiks, savukārt izklaides vietas, koncertzāles un sporta būves šajās dienās būs slēgtas, lai izvairītos no vienkopus liela ļaužu skaita pulcēšanās, kas paaugstinātu terorisma briesmas. Nedarbojas metro, taču kursē vilcieni, tramvaji un autobusi, kuru pasažierus pārbauda pastiprināti.

Aculiecinieki sestdien sarunā ar portālu Diena.lv dalījās ar saviem vērojumiem Briselē. Tur dzīvojošais mūziķis un ārštata tulks Eiropas Savienības institūcijās Andris Amantovs portālam pastāstīja, ka neierasti daudz policijas un armijnieku jau piektdien bija vērojami gan Briseles dzelzceļa stacijās, gan pie koncertzāles Bozar, kur plašai publikai uzstājās turku pianists Fazils Sais. Tomēr citādi pilsētas ritms bijis kā ierasts. Kopš sestdienas, saglabājoties paaugstinātai trauksmei, koncertzāle Bozar, līdzīgi kā citas koncertvietas, izstāžu zāles un citas publisku pasākumu iestādes Briselē, ir slēgta.

"No rīta pamanīju ziņas, ka apturēta metro satiksme. Pusdienlaikā noskatījos TV ziņu speciālizlaidumu par terorisma draudiem. Īpašas emocijas manī tas neraisīja, jo jau kopš janvāra apzinos, ka Parīzes vietā tikpat labi varētu būt arī uzbrukumi Briselē. Ik dienu pa ceļam uz darbu eju garām vairākiem armijas bruņotiem karavīriem, kas apsargā vēstniecības. Visu nedēļu jau tiek ziņots par teroristu meklēšanu un kratīšanām Molenbekā, Briselē. Vēl vakar biju uz koncertu galvenājā Briseles klasiskās mūzikas koncertzālē Bozar, kur muzicēja turku pianists Fazils Sais, bija pilna zāle. Kad nācām arā, tur jau stāvēja bruņoti karavīri. Jau tad sapratu, ka, acīmredzot, slepenie dienesti ir atklājuši jaunu informāciju," klāstīja Amantovs.

Viņš pastāstīja, ka dzīvo mierīgā rajonā 10 minūšu gājiena attālumā no Eiropas Komisijas un, aizejot pēc maizes uz vietējo veikalu, nekas neliecināja par īpašu satraukumu.

"Tomēr TV ziņās un draugu ziņojumos Facebook lapā redzu, ka centrs gan ir tukšs, iepirkšanās centrālajā ielā veikali slēgti, ir atceltas sporta spēles, koncerti un izklaides pasākumi. Mani tas dara piesardzīgu. Kādu laiku tomēr neiešu uz centra izklaides vietām," atzina Briselē dzīvojošais Amantovs.

"Es labi apzinos, ka drošība ir un būs iluzora. Vai pēc trim nedēļām, mēnešiem būs drošāka vide? Šaubos. Tādēļ atceros stāstu par Mārtiņu Luteru. Uz jautājumu, ko viņš šodien darītu, ja droši zinātu, ka rīt pienāks pasaules gals, viņš atbildēja, ka stādītu ābelītes, jo tieši to bija ieplānojis darīt. Es cenšos domāt tāpat," piebilda Briselē dzīvojošais latvietis.

Savukārt Jurģis, kurš uz Beļģiju devās brīvdienās, portālam Diena.lv pastāstīja, ka piektdienas vakarā, kad viņš ieradies Briselē, policija pārbaudījusi somas un veikusi citus ikdienā neierasti skrupulozus drošības pasākumus. Tomēr arī sestdien ārpus Briseles centra izmaiņas ierastajā pilsētas dzīvē nebija manāmas. Piemēram, spītējot slapjam sniegam, puikas stadionā spēlējuši futbolu. Tomēr cita situācija atklājusies, dodoties uz lielpilsētai tik ierasto metro. Tā kustība drošības apsvērumu dēļ nedēļas nogalē apturēta.

Pilsētas centrā ceļotājiem radusies sajūta, ka dzīve Briselē teju apstājusies - ierastā Briseles kņada apklususi un pilsēta ir "klusa un tukša". Redz salīdzinoši maz cilvēku, acīmredzot, iedzīvotāji ņēmuši vērā drošības struktūru aicinājumu šajā dienā bez vajadzības nedoties ārā. Tomēr daudzi mazie veikaliņi vismaz dienas vidū bija atvērti.

"Ielās daudz policijas, svarīgākajās vietās armijas cilvēki ar automātiem," stāstīja Jurģis. Viņš jau paguvis pārbraukt uz citu Beļģijas pilsētu Antverpeni, kurā arī redzama pastiprināta policijas un armijas klātbūtne, taču gaisotne neesot tik nospiedoša. "Cilvēki te ir bezrūpīgi un smaidīgi," viņš piebilda.

Mediji vēsta, ka policija Turcijā aizdomās par saistību ar 13.novembra teroraktiem Parīzē arestējusi marokāņu izcelsmes Beļģijas pilsoni Ahmetu Dahmani, kuru tur aizdomās par izlūkošanu ar mērķi atrast uzbrukuma vietas Parīzē pirms pagājušās piektdienas teroraktiem. Dahmani aizturēts netālu no dienvidu pilsētas Antaljas kopā ar diviem sīriešiem.

Ārlietu ministrija, informējot Briselē esošos Latvijas valsts piederīgos, stingri iesaka neapmeklēt masu pasākumus - koncertus, seminārus, sporta pasākumus, tūristu iecienītus objektus, tirdzniecības centrus, kā arī atturēties no sabiedriskā transporta lietošanas. Tāpat aicināts uzlādēt mobilos tālruņus, lai vajadzības gadījumā iespējams sazināties.

Ārlietu ministrija ārkārtas situācijā aicina nekavējoties sazināties ar Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta diennakts dežurantu pa tālruni +371 26 33 77 11+371 26 33 77 11 vai e-pastu: [email protected].

Ārlietu ministrija stingri iesaka jebkurai personai, kura dodas uz ārvalstīm, pirms ceļošanas iegādāties dzīvības un veselības apdrošināšanas polisi, kas paredz arī personas repatriāciju slimības vai nāves gadījumā, kā arī reģistrēties konsulārajā reģistrā.

Papildināts ar 3.-5.rindkopu

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits