Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Portugāle pārtrauc dalību starptautiskajā glābšanas programmā

Portugāle sestdien pārtrauc dalību trīs gadus ilgušajā un 78 miljardus eiro vērtajā valsts glābšanas programmā, taču šis nozīmīgais notikums rada vien nelielu prieku iedzīvotājos, kuri joprojām saskaras ar taupības pasākumiem.

Tādējādi Portugāle kļūst par otru eirozonas dalībvalsti aiz Īrijas, kas pārtrauc dalību Eiropas Savienības (ES) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) palīdzības programmā.

Portugāle jau pagājušajā nedēļā paziņoja, ka noslēgs dalību starptautiskajā valsts glābšanas programmā, nelūdzot piesardzības kredītlīniju no starptautiskajiem aizdevējiem.

Pirms trīs gadiem, saskaroties ar parādsaistību krīzi, kuras jau bija novedušas Īriju un Grieķiju līdz nepieciešamībai lūgt starptautisku finansiālu palīdzību, Portugāle pēkšņi vairs nespēja atļauties aizņemties līdzekļus finanšu tirgos, kur valsts aizņemšanās izmaksas piedzīvoja strauju kāpumu.

Tādējādi Portugāle 2011.gadā no starptautiskajiem kreditoriem saņēma 78 miljardu eiro aizdevumu apmaiņā pret bargiem taupības pasākumiem, kas cita starpā paredzēja valsts sektorā strādājošo algu un pensiju samazināšanu, kā arī nodokļu paaugstināšanu.

Taču Portugāles dalības pārtraukšana starptautiskajā glābšanas programmā nav spējusi būtiski uzlabot iedzīvotāju optimismu, gandrīz katram piektajam portugālim dzīvojot zem nabadzības līmeņa un mēnesī saņemot mazāk par 409 eiro.

Lai arī bezdarbs valstī ir samazinājies, tas joprojām veido 15,1%, bet jauniešu vidū tas sasniedz 37,5%.

Turklāt, neskatoties uz lēno ekonomikas atlabšanu, uzņēmumi joprojām likvidē darba vietas. Tikmēr bezdarba kritumu patiesībā izraisa fakts, ka iedzīvotāji pamet valsti apjomā, kāds bija novērojams 20.gadsimta 60.gados. Laika periodā no 2011.gada līdz 2013.gadam Portugāli pametuši aptuveni 300 000 cilvēki jeb 6% no darbaspēka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studi...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits