Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Putina vizīte Ķīnā noslēdzas bez progresa gāzes līguma jautājumā

Krievijas premjerministra Vladimira Putina vizīte Ķīnā trešdien noslēdzās bez vērā ņemamiem panākumiem ilgi aizkavētā gāzes līguma jautājumā. Viesojoties Ķīnā, augstais viesis tikās gan ar savu Ķīnas kolēģi Veņu Dzjabao, gan prezidentu Hu Dzjiņtao.

Putins gan atzina, ka izdevies panākt progresu jautājumā par Krievijas dabasgāzes eksportu uz Ķīnu. Taču 2009. gadā noslēgtās vienošanās ieviešanu joprojām kavē abu pušu nesaskaņas par pieņemamāko cenu."Mēs vairs neesam tālu no pēdējā darba posma attiecībā uz gāzes piegādēm Ķīnas tirgum," otrdien žurnālistiem skaidroja Putins.

Savukārt viņa vietnieks Igors Sečins trešdien apliecināja, ka Krievija un Ķīna "stāv uz gāzes piegāžu vienošanās sliekšņa". "Mēs veicam normālu rutīnas darbu, kas noslēgsies ar līguma parakstīšanu, par to esmu drošs," skaidroja par Krievijas enerģētikas sektoru atbildīgais Sečins.

Ja izdosies vienoties par dabasgāzes piegādēm, 30 gadu laikā ik gadu Krievija uz Ķīnu varētu eksportēt teju 70 miljardus kubikmetru gāzes. Arī Ķīnas Ārlietu ministrija apstiprina, ka sarunas par Krievijas gāzes piegādēm turpināsies.

Pērn Ķīna pirmo reizi kļuva par Krievijas lielāko tirdzniecības partneri, un Pekina un Maskava apņēmušās palielināt savstarpējās tirdzniecības apjomu no 70 miljardiem dolāru šogad līdz 100 miljardiem dolāru 2015. gadā un 200 miljardiem dolāru līdz 2020.gadam.

Kā vēsta oficiālais laikraksts China Daily, Putina apmeklējuma laikā izdevies vienoties par Krievijas eksportētās naftas cenu. Savukārt Ķīnas ziņu aģentūra Xinhua vēsta, ka sarunā ar Hu Putins uzsvēris Krievijas vēlmi uzlabot sadarbību ar Ķīnu "enerģētikas tehnoloģiju, aviācijas un kosmosa izpētes" jomās.

Kopš nākšanas pie varas 1999. gadā Putins vairākkārt viesojies Ķīnā gan kā prezidents, gan premjerministrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits