Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Spēcīgā zemestrīcē Taivānā gājuši bojā deviņi cilvēki

Taivānas austrumu piekrasti trešdienas rītā satricināja spēcīga zemestrīce, kurā gājuši bojā vismaz deviņi cilvēki un vairāk nekā 800 guvuši ievainojumus, paziņojušas Taivānas varasiestādes.

127 cilvēki iesprostoti tuneļos un ēku drupās, ziņo valsts ugunsdzēsības dienests.

ASV Ģeoloģiskais dienests ziņo, ka zemestrīces stiprums bija 7,4 magnitūdas, tās epicentrs atradās jūrā 18 kilometrus uz dienvidiem no Hualjeņas pilsētas, bet hipocentrs bija 34,8 kilometru dziļumā. Zemestrīce notika ap plkst.8 pēc vietējā laika (plkst.3 pēc Latvijas laika).

Stingrie celtniecības noteikumi un gatavība dabas katastrofām, šķiet, palīdzējusi izvairīties no lieliem cilvēku upuriem Taivānā, kur regulāri notiek zemestrīces.

Pēc zemestrīces Taivānā, Japānā un Filipīnās tika izsludināti brīdinājumi par cunami, kas vēlāk tika atsaukti.

Japānas Meteoroloģijas aģentūra novērtēja zemestrīces stiprumu ar 7,5 magnitūdām, bet Taivānas zemestrīču monitoringa aģentūra novērtēja to ar 7,2 magnitūdām.

Zemestrīcē sagruva vairākas ēkas Hualjeņas pilsētā. Uz laiku tika apturēta vilcienu satiksme visā Taivānā un metro satiksme Taibejā, bet situācija galvaspilsētā drīz normalizējās un satiksme tika atjaunota.

Kalnos pie Hualjeņas gāja bojā trīs no septiņiem cilvēkiem, kas bija devušies pārgājienā pa kalniem. Šajā reģionā dzīvību zaudēja arī kravas automašīnas vadītājs un vieglās automašīnas šoferis, kuru transporta līdzekļus apraka zemes nogruvums. Vēl viens cilvēks gāja bojā raktuvēs.

Valsts ugunsdzēsības dienests pagaidām nav sniedzis plašāku informāciju par pārējiem trim bojāgājušajiem, bet norādīja, ka visi nāves gadījumi reģistrēti Hualjeņas apgabalā. Arī visi gadījumi, kad drupās vai tuneļos iesprostoti cilvēki, ir šajā apgabalā, kur astoņās stundās pēc zemestrīces tika reģistrēti vairāk nekā 100 pēcgrūdieni.

Parkā uz ziemeļiem no Hualjeņas tunelī iesprostoti arī divi vācieši, bet varasiestādes nesniedza plašāku informāciju par viņiem.

Galvenie ceļi, kas ved uz pilsētu, vijas caur plašu tuneļu sistēmu, no kuriem daži tuneļi ir kilometriem gari. Amatpersonas paziņoja, ka transportlīdzekļos tuneļos varētu būt iesprostoti līdz pat 120 cilvēkiem.

Zemestrīcei sekoja daudzi pēcgrūdieni, no kuriem viens bija pat 6,5 magnitūdas stiprs. Amatpersonas brīdinājušas, ka tuvākajās dienās iespējami vēl citi pēcgrūdieni.

Taivānas lielākais pusvadītāju ražotājs TSMC pēc zemestrīces apturēja ražošanu, lai pārbaudītu ražošanas līnijas pēc darbinieku evakuācijas. Ražošanu apturēja arī kompānija "Powerchip".

Vietējā televīzijā tika demonstrēti dramatiski attēli, kuros redzamas sasvērušās daudzstāvu ēkas Hualjeņā un citur Taivānā. Video redzams, kā buldozeri attīra no akmeņiem ceļus uz Hualjeņu, kuru nogruvumi bija nošķīruši no ārpasaules.

Inženieri steidz salabot arī galveno dzelzceļa līniju, kas ved uz dienvidiem no galvaspilsētas. Tā pārrauta vairākās vietās.

Zemestrīcē bojātas desmitiem ēku, tai skaitā Taibejas tuvumā sagruvusi noliktava, no kuras izglābti vairāk nekā 50 cilvēki, paziņoja vietējā amatpersona.

Taivānas prezidente Cai Inveņa aicināja vietējās un centrālās valdības aģentūras sadarboties un paziņoja, ka arī armija sniegs atbalstu.

Pēc zemestrīces nelieli cunami sasniedza trīs nomaļas salas Japānas Okinavas prefektūrā. Galvenā lidosta Okinavas salā pēc brīdinājuma par cunami apturēja lidojumus.

ASV Nacionālais Meteoroloģijas dienests (NWS) iepriekš brīdināja, ka, "pamatojoties uz provizoriskajiem zemestrīces parametriem, (..) 300 kilometru attālumā no zemestrīces epicentra ir iespējami bīstami cunami viļņi". Vēlāk dienests paziņoja, ka cunami draudi ir pagājuši.

Zemestrīce bija jūtama arī Ķīnas Fudzjaņas provincē un Honkongā.

Taivānu regulāri piemeklē zemestrīces, jo sala atrodas divu tektonisko plātņu sadures vietas tuvumā.

1999.gada septembrī Taivānā 7,6 magnitūdu zemestrīcē gāja bojā ap 2400 cilvēku. Tā bija lielākā dabas katastrofa salas vēsturē upuru skaita ziņā.

Taibejas Seismoloģijas centra direktors U Čjeņfu paziņoja reportieriem, ka trešdienas rītā notikusī zemestrīce ir spēcīgākā pēdējo 25 gadu laikā.

papildināta visa ziņa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits