Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Simboliskais mirušā karaļa Pūmipona šķirsts ar senu kaujas ratu palīdzību tika nogādāts uz grandiozo krematoriju, kuru Bangkokas centrā uzbūvēja pēc valdnieka nāves pērn oktobrī.

Taizemieši atvadījušies no mīļotā valdnieka

Ar greznu mirušā karaļa Pūmipona Adunjadēta izvadīšanas un kremēšanas ceremoniju Taizemē ceturtdien noslēdzās sēru gads. Tautā cienītais karalis Pūmipons nomira pērn 13. oktobrī 88 gadu vecumā, bet gads bija nepieciešams, lai sagatavotos viņa bērēm, kas ilgst piecas dienas. Valsts galvaspilsētas Bangkokas ielās no nelaiķa atvadījās simtiem tūkstošu melnā tērpušos taizemiešu, kuri savas vietas bija ieņēmuši jau pirms vairākām dienām. Oficiālajos bēru pasākumos, kas norisināsies arī piektdien un sestdien, piedalās vairāk nekā 40 valstu monarhi un līderi.

Svinīgas mūzikas un artilērijas zalvju pavadībā ceturtdienas rītā simbolisku zelta šķirstu novietoja uz XVIII gadsimtā darinātiem kaujas ratiem un nogādāja kremēšanas vietā – grandiozā paviljonā, kuru uzbūvēja Bangkokas centrā netālu no karaliskās pils. Gandrīz 14 tonnu smagos ratus vilka vairāk nekā 200 karavīru. Mirušā valdnieka mirstīgās atliekas, kas kopš Pūmipona nāves glabājās pilī, krematorijā bija nogādātas trešdienas vakarā.

70 gadus valdījušais karalis bija ārkārtīgi populārs un nereti viņu pielīdzināja dieviem. To apliecina fakts, ka pēdējā gada laikā karalisko pili apmeklēja 13 miljoni taizemiešu, lai atvadītos no viņa. Pēc nāves Pūmipons ir redzamāks nekā dzīves laikā, jo karaļa attēli ir izvietoti gandrīz visur, bet radio un televīzijā regulāri pārraida viņam veltītas dziesmas. Tās mudinot taizemiešus sekot "tēva pēdās". Tautā karali Pūmiponu dēvē par tēvu.

Analītiķi prāto, ka mīļotā valdnieka aiziešana ir atstājusi dziļu vakuumu taizemiešu psihē. Pūmipons tika uzskatīts par stabilitātes garantu valstī, kura ir piedzīvojusi vairākus militāros apvērsumus. Viņš arī palīdzēja monarhijai atgūt savulaik zaudēto tautas atbalstu. "Kopš jaunības līdz pat šai dienai ikviens juta, ka viņš darīja visu cilvēku labā," Bangkokas iedzīvotāja Pui Vongsutē sacīja izdevumam Time. "Viņš neuzvedās tā, it kā būtu pārāks par mums. Viņš bija ar mums, ēda kopā ar mums. Visi viņu ļoti mīl." 

Tajā pašā laikā Taizemē spēkā ir vieni no drakoniskākajiem likumiem attiecībā uz monarhu kritizēšanu. Valsts pašreizējā karaļa Maha Vačiralongkorna reputāciju ir sabojājuši neskaitāmie privātās dzīves skandāli, tāpēc viņš nespēj sacensties popularitātē ar tēvu. Tomēr jebkāda nepatika, kas vidējam taizemietim varētu būt pret jauno karali, ir jāpatur pie sevis.

Visu rakstu lasiet 27. oktobra laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits