Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Tikai pēc dažām dienām amatā demisionē Portugāles finanšu ministrs

Portugāles finanšu ministru Žoakims Paišs Žoržs otrdien atkāpās no amata, kurā bija pavadījis vien dažas dienas. Šādu lēmumu viņš pieņēmis saistībā ar apsūdzībām, ka pirms vairākiem gadiem viņš bijis iesaistīts mēģinājumā palīdzēt valstij mākslīgi uzlabot tās finansiālo stāvokli.

Ministra atkāpšanas no amata, par kuru paziņots tikai dažas dienas pēc tam, kad Portugāle bija izkļuvusi no krīzes saistībā ar iepriekšējām ministru demisijām, ir saistīta ar 1990.-2009.gada periodu, kad Paišs Žoržs bija ASV bankas Citibank vecākais vadītājs Portugālē. Tiek uzskatīts, ka Paišs Žoržs bijis iesaistīts tā dēvētajos mijmaiņas darījumos, kas varētu būt nodrošinājuši Portugālei iespēju maskēt budžeta deficīta patieso apjomu, ilgi pirms tai 2011.gada maijā bija nepieciešama finanšu palīdzība no Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Eiropas Savienības (ES).

Nesenās valdības krīzes rada bažas par Portugāles spēju pildīt starptautiskajiem kreditoriem izteiktos solījumus par budžeta samazinājumiem un reformām apmaiņā pret palīdzības programmas nodrošināšanu.

Paišs Žoržs savā atlūguma vēstulē norāda, ka viņš demisionē, lai novērstu, ka viņa iepriekšējās darbības kā baņķierim tiktu izmantotas "pret valdību".

Izdevums Visao nesen ziņoja, ka 2005.gadā Paišs Žoržs bijis iesaistīts bankas izteiktajos ierosinājumos valdībai īstenot mijmaiņas darījumus, kas nodrošinātu tai radīt iespaidu, ka budžeta deficīta apjoms 2005.gadā būtu par 370 miljoniem eiro mazāks nekā patiesībā, bet 2006.gadā - par 450 miljoniem eiro mazāks. Šādu līdzīgu metodi, lai samazinātu redzamā budžeta deficīta apjomu, pirms pāris gadiem Grieķijā organizēja ASV banka Goldman Sachs.

Paišs Žoržs gan norāda, ka pret viņu vērstās apsūdzības ir nepatiesas un uzskatāmas par "politisku manevru".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studi...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits