Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Valsts mediji: Ķīna plāno pasākumus dzimstības veicināšanai

Ņemot vērā sabiedrības novecošanos, Ķīna nākamajā piecgadē plāno jaunus pasākumus, lai veicinātu dzimstību, pirmdien ziņo valsts mediji.

Ķīna piedāvās plašu finansiālo atbalstu pāriem, kas izlems laist pasaulē vairāk bērnu, vēsta laikraksts China Daily.

"Tiks īstenota iekļaujošāka iedzīvotāju politika, lai uzlabotu auglību, darbaspēka kvalitāti un iedzīvotāju struktūru," izteicies Ķīnas Populācijas asociācijas viceprezidents.

1978.gadā Ķīna ieviesa pretrunīgi vērtēto viena bērna politiku, uzskatot, ka cīņu ar nabadzību un ekonomikas attīstīšanu kavē straujais iedzīvotāju skaita pieaugums, sevišķi laukos.

Taču ņemot vērā sabiedrības novecošanos un sarūkošo darbaspēku, 2016.gadā Ķīna nolēma atvieglot viena bērna politiku un atļaut divus bērnus ģimenē. Vairāki eksperti uzskata, ka valstij būtu jāatceļ visi ierobežojumi.

Pērnā gada beigās Ķīnā bija 254 miljoni iedzīvotāju, kas sasnieguši 60 gadu vecumu vai ir vecāki. Viņi attiecīgi sastāda 18,1% no kopējā iedzīvotāju skaita un gaidāms, ka līdz 2025.gadam to skaits sasniegs 300 miljonus, bet līdz 2035.gadam - 400 miljonus, radot milzīgu spiedienu uz valsts veselības aprūpes un sociālās aprūpes sistēmām.

Eksperti arī prognozē, ka darbaspējas vecumā esošo iedzīvotāju skaits līdz 2050.gadam var samazināties par 200 miljoniem.

Neskatoties uz viena bērna politikas atvieglošanu 2016.gadā, dzimstība uz 1000 iedzīvotājiem pērn noslīdēja līdz 10,48 bērniem, kas ir rekordzems skaitlis. 2018.gadā šis rādītājs bija 10,94.

Politika, kuras mērķi ir apspiest populācijas augšanu, ir jānomaina ar sistēmu, kuras mērķis ir veicināt dzimstību, atsaucoties uz valdības ekspertiem, norāda laikraksts Legal Daily.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits