Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

VID rīcībā nav Panamas dokumentu; aicina žurnālistus sadarboties

Patlaban Valsts ieņēmumu dienesta (VID) rīcībā nav nopludināto Panamas juridiskās firmas _Mossack Fonseca _dokumentu, tādēļ VID aicina pētnieciskos žurnālistus, kuru rīcībā ir šie dokumenti, sniegt informāciju arī VID par, iespējams, tajos minētajiem Latvijas rezidentiem, aģentūrai LETA sacīja VID Sabiedrisko attiecību daļā.

Informācija par Latvijas rezidentiem šajos dokumentos tiks vērtēta pēc dokumentu nonākšanas VID rīcībā.

VID seko līdzi informācijai publiskajā telpā saistībā ar nopludinātajiem Panamas juridiskās firmas Mossack Fonseca dokumentiem. "Šobrīd VID rīcībā minēto dokumentu nav, tādēļ nav iespējams izteikt nekādu vērtējumu vai spriedumus attiecībā uz informāciju, kas, iespējams, ir minēta šajos dokumentos attiecībā uz Latvijas rezidentiem," norāda VID.

Minētā informācija, tai nonākot VID rīcībā, tiks vērtēta kopsakarā ar dienesta rīcībā jau esošo informāciju par attiecīgajām fiziskajām un/vai juridiskajām personām, un atkarībā no izvērtēšanas rezultātiem tiks pieņemti lēmumi par atbilstošākajiem nodokļu administrēšanas un/vai kontroles pasākumiem.

Kā aģentūrai LETA sacīja Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica vadītāja Sanita Jemberga, Re:Baltica nav dokumentu datubāzes turētāji. "Datubāzes turētājs ir Izmeklējošo žurnālistu starptautiskais konsorcijs (ICIJ), un tā attiecas uz visu pasauli, ne tikai Latviju," teica Jemberga. "Ja [Viestura] Burkāna kantorim vai VID ir jautājumi par personām, kas datos parādās no Latvijas, viņiem ir jāvēršas pie ICIJ un jālūdz datus izsniegt."

"Žurnālisti un tiesībsargājošās iestādes ir divas nošķirtas profesijas ar saviem pienākumiem un iespējām. Mēs publicējam informāciju, ko varam pārbaudīt, un, ja VID rodas jautājumi par publicēto, viņi var vērsties pie mums un mēs saskaņā ar likumu atbildēsim par savām publikācijām," piebilda Jemberga.

Iepriekš Jemberga aģentūrai LETA sacīja, ka nopludinātajos dokumentos ir vārdi no Latvijas, tie ir interesanti, bet ne politiski svarīgi. Re:Baltica par šo projektu bija informēta iepriekš, bet pie datiem tika decembrī. Centrs ceturtdien publicēs īsu kopsavilkumu par to, kas dokumentos bija atrodams saistībā ar Latviju.

Kā ziņots, no Panamas juridiskās firmas Mossack Fonseca datu centra nopludināti 11,5 miljoni nodokļu dokumentu, kuros redzams, ka šī firma palīdzējusi pasaules politiķiem un slavenībām slēpt savu mantu no nodokļu iestādēm. Dokumenti par slēptiem ofšoru darījumiem attiecas uz gandrīz 40 gadus ilgu periodu. Panamā bāzētajai firmai ir biroji vairāk nekā 35 valstīs.

Nopludinātie dokumenti liecina par slepeniem ofšoru darījumiem, kurus veikuši Krievijas prezidenta Vladimira Putina palīgi, pasaules politiskie līderi un slavenības, tostarp Barselonas futbola zvaigzne Lionels Mesi.

Panamas dokumentu skandāla dēļ no amata jau atkāpies Islandes premjerministrs Sigmundurs Davids Gunnlaugsons, kurš ar Mossack Fonseca palīdzību bija atvēris ofšora firmu, lai pārvaldītu sievas mantojumu, ko viņa saņēmusi no sava turīgā tēva. Politiķis ārzonas firmu nebija deklarējis.


    Uzmanību!

    Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

    Seko mums

    Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

    Ziņas e-pastā

    Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

    LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

    Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


    Aktuāli

    Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

    Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

    ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

    Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

    Baltijas valstis

    Vairāk Baltijas valstis


    Eiropa

    Vairāk Eiropa


    ASV

    Vairāk ASV


    Krievija

    Vairāk Krievija


    Tuvie austrumi

    Vairāk Tuvie austrumi


    Cits

    Vairāk Cits