Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Ziemeļkoreja pārtrauc kodolizmēģinājumu un starpkontinentālo raķešu izmēģinājumu moratoriju

Ziemeļkoreja pārtrauc moratoriju, ko tā bija noteikusi kodolizmēģinājumiem un starpkontinentālo raķešu izmēģinājumiem, paziņojis Ziemeļkorejas līderis Kims Čen Uns.

Viņš arī brīdinājis, ka drīzumā Phenjana demonstrēs jaunu stratēģisko ieroci, tomēr nav sniedzis par to sīkākas ziņas.

Tomēr Kims  atstājis iespējas dialogam ar Vašingtonu, norādot, ka tas, vai Ziemeļkoreja veiks izmēģinājumus un cik liels būs to mērogs, būs atkarīgs no ASV attieksmes.

Ar šiem paziņojumiem Kims nācis klajā otrdien, noslēdzot valdošās Strādnieku partijas četru dienu plēnumu Phenjanā, trešdien vēsta Ziemeļkorejas oficiālā informācijas aģentūra KCNA.

Kims sacījis, ka izmēģinājumu moratorijs Ziemeļkorejai vairs nav saistošs, jo ASV turpina kopīgas militārās mācības ar Dienvidkoreju, kā arī nevēlas atvieglot pret Ziemeļkoreju noteiktās sankcijas.

"Šādos apstākļos mums nav iemesla turpmāk uzskatīt šo apņemšanos [pārtraukt izmēģinājumus] par saistošu. Šīm saistībām nav partnera,"  Ziemeļkorejas līdera teikto citē KCNA.

Kims arī brīdinājis, ka "tuvākajā laikā pasaule redzēs Ziemeļkorejas jauno stratēģisko ieroci", tomēr sīkāk par to nav izteicies.

Viņš arī atzinis, ka starptautiskās sankcijas būtiski kaitē Ziemeļkorejas ekonomikai un mudinājis valsts iedzīvotājus "savilkt jostas".

Komentējot  Ziemeļkorejas līdera izteikumus, ASV prezidents Donalds Tramps norādīja, ka 2018.gada jūnijā ar Kimu parakstījis paziņojumu par Ziemeļkorejas denuklearizāciju un pauda pārliecību, ka Kims ievēros šajā dokumentā ietvertās apņemšanās.

"Es domāju, ka viņš ir vīrs, kas tur savus solījumus," sacīja Tramps reportieriem savā golfa klubā Floridā, kur viņš pavada svētku brīvdienas.

Par moratoriju kodolizmēģinājumiem un tālas darbības rādiusa raķešu izmēģinājumiem Ziemeļkoreja paziņoja 2018.gada aprīlī.

Top komentāri

gf
g
Nez kāpēc Grēta Tunberga nevārtās pie šī varoņa privātmājas vārtiem...
Vecsčekists
V
Personīgi es neticu, ka Pelmenim ir kodolieroči. Šaudīt raķetes var katrs muļķis, bet kodolieroči viņiem var būt tikai tad, ja tos ir iedevuši krievi vai ķīnieši.
Irlielāmērāticams
I
ka ikviens, kurš nebūs slinks, nu varēs izsmiet Trampu par viņa draudzību ar Pelmeni.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits