Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Bild: NATO gatavojas Krievijas uzbrukumam

NATO gatavojas iespējamajam Krievijas uzbrukumam alianses austrumu flangam, pamatojoties uz slepenu dokumentu, kas nonācis tā rīcībā, vēsta vācu tabloīds Bild.

Vācijas Aizsardzības ministrijas dokumentā izklāstīts iespējamais scenārijs konfliktam starp Krieviju un NATO, kas kulmināciju sasniegtu 2025.gadā.

Izstrādātais scenārijs paredzēts plašākajām NATO mācībām kopš Aukstā kara beigām, kuras šogad paredzēts rīkot Baltijas reģionā.

Drošības apsvērumu dēļ "Bild" nav atklājis visu dokumentā esošo informāciju par paredzēto NATO karaspēka pārvietošanos un iesaistīto karavīru skaitu.

Saskaņa ar dokumentā izklāstīto scenāriju 2024.gada februārī Krievija īsteno vēl vieni mobilizāciju, iesaucot 200 000 vīru. Pēc tam pavasarī sākas jauns uzbrukums Ukrainas frontē.

Ukraiņiem nesaņemot pietiekamu Rietumu palīdzību, saskaņā ar scenāriju krievi līdz jūnijam sakauj Ukrainas armiju.

Pēc tam jūlijā krievi uzsāk uzbrukumu Rietumiem, izmatojot kiberuzbrukumus un citas hibrīdkara metodes, kas pamatā tiek pielietotas pret Baltijas valstīm.

Reaģējot uz Baltijas valstīs izraisītajām etniskajām sadursmēm, Krievija septembrī savā teritorijā un Baltkrievijā organizē liela mēroga manevrus, kuros piedalās 50 000 karavīru.

Saskaņā ar izklāstīto scenāriju tālāka eskalācija notiek oktobrī, Krievijai Kēnigsbergas (Karaļauču) apgabalā izvietojot papildu karaspēka kontingentu un vidēja darbības rādiusa raķetes.

Decembrī Suvalku koridorā tiek izprovocēts "robežkonflikts" un "nekārtības ar daudziem upuriem".

Dokumentā izklāstītais scenārijs paredz, ka brīdi, kad ASV pēc novembrī notikušajām prezidenta vēlēšanām, iespējams, palikušas bez faktiska līdera, Krievija izmanto, lai organizētu iebrukumu NATO teritorijā, pielietojot to pašu scenāriju, kādu tā izmantpja 2014.gadā pret Ukrainu.

Saskaņā ar dokumentā izklāstīto scenāriju 2025.gada janvārī pēc Baltijas valstu un Polijas pieprasījuma tiek sasaukta NATO padomes sēde, kurā tās paziņo par pieaugušo apdraudējumu no Krievijas puses.

2025.gada maijā NATO izlemj par atturēšanas pasākumiem un "X dienā" nosūta uz alianses austrumu flangu 300 000 vīru lielu kontingentu, lai novērstu iespējamo krievu uzbrukumu Suvalku koridoram no Kēnigsbergas (Karaļaučiem) un Baltkrievijas.

Izklāstītais scenārijs beidzas mēnesi pēc "X dienas", taču dokumentā nav teikts, vai saskaņā ar scenāriju NATO izdodas Krieviju atturēt no uzbrukuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits