Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 7. jūlijs
Maruta, Alda

Brexit sākšanu prasīs jaunnedēļ

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja nākamtrešdien, 29. martā, vēstulēs Eiropas Savienības (ES) 27 dalībvalstīm oficiāli paziņos par Brexit procedūras sākšanu, vēsta BBC.

Šis solis tiks sperts deviņus mēnešus pēc pērn 23. jūnijā notikušā referenduma par izstāšanos no ES. Toreiz to atbalstīja 51,9% referenduma dalībnieku, bet 48,1% nobalsoja pret.

ES statūtu 50. pants paredz, ka sarunas par dalībvalsts izstāšanos no bloka nevar sākties, līdz valsts pati nav oficiāli izteikusi šādu lūgumu.

Pašreizējais plāns paredz, ka Lielbritānija no ES izstāsies 2019. gada martā.

"Šai pusē viss ir gatavs," reaģējot uz Londonas paziņojumu, pavēstījis Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žana Kloda Junkera preses pārstāvis.

Savukārt Eiropas Komisijas vadītājs Donalds Tusks tviterī paziņoja, ka 48 stundu laikā pēc tam, kad Lielbritānija būs iedarbinājusi Lisabonas līguma 50.pantu, viņš nāks klajā ar ierosinājumu Brexit vadlīnijām pārējām 27 bloka valstīm.

Tomēr avoti ES atklāja, ka pašas sarunas vēl nesāksies sešas līdz astoņas nedēļas.

Pārējo ES valstu līderiem vispirms vēl jāsapulcējas uz samitu, lai apstiprinātu vadlīnijas. Amatpersonas pieļauj, ka tas varētu notikt maija sākumā. Tikai pēc tam EK oficiāli rekomendēs atklāt Brexit sarunas, norādīja Junkera preses pārstāvis.

Vadlīnijas apstiprinās visas bloka valstis, izņemot Lielbritāniju, sniedzot EK Brexit sarunvedējam Mišelam Barnjē mandātu patiešām sākt sarunas.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits