Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Demisionējis Lietuvas iekšlietu ministrs

Lietuvas iekšlietu ministrs Dailis Alfonss Barakausks ceturtdien iesniedzis premjerministram Aļģirdam Butkevičam atlūgumu, kuru premjers apstiprinājis. Drīz pēc tam prezidente Daļa Grībauskaite parakstījusi dekrētu par ministra atlaišanu.

Ministrs, kas pārstāv partiju Kārtība un taisnīgums, savu lēmumu skaidrojis ar veselības stāvokļa pasliktināšanos, bet šīs partijas pārstāvis Seima vicespīkers Ķēsts Komskis aicinājis viņa demisiju nesaistīt ar skandālu, kas jau vairāk nekā nedēļu turpinās ap Iekšlietu ministriju.

Tomēr opozīcija un politologi to uzskata par apšaubāmu ieganstu un prognozē politiskās situācijas saasināšanos.

Savukārt Barakauska partijas līderis Rolands Pakss situāciju komentējis ar īsu žemaišu teicienu - "noēduši to cilvēku".

Pagājušajā nedēļā Lietuvā izraisījās skandāls ap Iekšlietu ministriju, kuras bijušās amatpersonas nonākušas Īpašās izmeklēšanas dienesta (STT) uzmanības lokā saistībā ar aizdomām par tirgošanos ar ietekmi. Skandāla rezultātā pagājušajā piektdienā atkāpās nupat amatā apstiprinātais ministra vietnieks Pauļus Beinaris, paziņodams, ka nespēj strādāt tik nomācošā atmosfērā.

Tikmēr opozīcijas līderis Andrjus Kubiļus pauda pārliecību, ka jāatkāpjas pašam Barakauskam, bet gadījumā, ja ministrs to nedarīs, premjeram viņš jāatlaiž. Kubiļus vadītā Tēvzemes savienība-Lietuvas kristīgie demokrāti sāka parakstu vākšanu par interpelāciju iekšlietu ministram.

Butkevičs vēl ceturtdienas rītā intervijā radiostacijai Žiniu radijas pavēstīja, ka atlaidīs Barakausku, ja saņems pierādījumus vai informāciju par pārkāpumiem Iekšlietu ministrijā. Pēc premjera teiktā, tas zināms arī pašam ministram un viņu deleģējušās partijas vadītājam Paksam, ar kuru viņš ticies iepriekšējā vakarā.

"Vispirms es skaidri pateicu - ja būs kādi papildu pierādījumi vai informācija, ka šajā ministrijā notiek kaut kādas nelabas lietas, tad viņš tiks atlaists. Kad sākās pārbaude, es tikos ar tiesībsargājošo iestāžu vadītājiem un prasīju, kāda ir iekšlietu ministra loma. Tika uzsvērts, ka pagaidām nav nekādu aizdomu, viņš pat nav iekļauts liecinieku sarakstā. Tāpēc arī nesteidzos viņu atlaist," skaidroja Butkevičs.

Vienlaikus viņš noraidīja valdošās koalīcijas izjukšanas iespēju.

STT šai lietā sācis pirmstiesas izmeklēšanu par iespējamu vērienīgu tirgošanos ar ietekmi organizētā grupā, kurā varētu būt iesaistītas divas bijušās amatpersonas, kas savulaik ieņēmušas ministrijā politiski atbildīgus amatus, kā arī triju firmu vadītāji.

Pagājušajā nedēļā dienesta darbinieki veica kratīšanu Kārtības un taisnīguma birojā un vairāku personu dzīvesvietās un darbavietās. Mediji norāda, ka aizdomās turēto skaitā ir arī Barakauska bijušais padomnieks Ervīns Rastensks un viceministrs Aļģimants Juocevičs. Viņi un vēl trīs cilvēki uz divām diennaktīm tika aizturēti.

Politologs Bernārs Ivanovs skeptiski vērtējis Barakauska skaidrojumu, ka viņš atkāpjas veselības stāvokļa pasliktināšanās dēļ. "Lai cik dīvaini, procesi, kas norisinās gan Seimā, gan starp koalīcijas partneriem, mums ir gluži kā aiz septiņām atslēgām. Publiskajā telpā mēs varam analizēt tikai šādas tādas nobiras vai arī paziņojumus par veselības stāvokli, kas, manuprāt, nav necik labs un piemērots iegansts," spriedis eksperts. "Domāju, ka politiskā spriedze jebkurā gadījumā augs."

Viņš atzinis, ka šoreiz valdība reaģējusi mazliet ātrāk nekā savulaik, kad atkāpties nācās citam iekšlietu ministram - Raimundam Palaitim.

Tomēr vienlaikus Ivanovs uzskata, ka patiesībā situācijai ministrijā nav īpašas saistības ar konkrētām partijām.

"Tur vispār situācija ir ne gluži tāda, kādai jābūt, un ministru nomaiņa, redzams, to nav īpaši uzlabojusi," viņš piebildis, norādot, ka principā būtu jārunā par politiskajām nostādnēm attiecībā uz tiesībsargāšanas iestāžu reformu un iekšlietu sistēmas pārskatīšanu, un šo jautājumu "nevar atrisināt ar kosmētiskiem līdzekļiem".

Politologs arī pievērsis uzmanību apstāklim, ka liela daļa STT uzsākto izmeklēšanu beigusies bez īpašiem rezultātiem.

"Domāju, ka vajadzīgi kompleksi risinājumi, bet šaubos, vai [premjera] sociāldemokrāti būs uz to gatavi. Lai nu kā, sabiedrībai par to ļoti nopietni jādomā," secinājis Ivanovs.

Viņš prognozējis, ka valdošā koalīcija, neraugoties uz iekšlietu ministra demisiju, turpinās sekmīgi strādāt, "visu pēc iespējas ātrāk noglazējot un cenšoties aizmirst", bet skandāli beigsies "kā vienmēr vai gandrīz vienmēr - ne ar ko".

Kubiļus tikmēr nosaucis ministra lēmumu atkāpties par "loģisku, lai gan mazliet novēlotu", jo paraksti interpelācijai jau esot savākti. Viņaprāt, vairāki nesenie Butkeviča paziņojumi, kā arī sociāldemokrātu izteikumi par gatavību strādāt arī mazākuma valdībā liek domāt, ka "Kārtība un taisnīgums" iepriekš izdarījusi spiedienu uz premjeru, lai novērstu ministra atlaišanu.

Tikmēr Pakss pēc Barakauska atkāpšanās izteicies, ka šie notikumi parādīs, "vai koalīcijai ir mugurkauls", bet atgādinājis, ka premjers personiski deklarējis darbu koalīcijā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits