Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Desmitiem tūkstošu bēru dievkalpojumā aizlūguši par Benediktu XVI

Desmitiem tūkstošu katoļu dievlūdzēju klātbūtnē pāvests Francisks bēru dievkalpojumā Svētā Pētera laukumā vakar aizlūdza par pāvestu emeritus Benediktu XVI, kurš pēc tam tika apglabāts kapenēs zem bazilikas. Bavārijā dzimušais Benedikts XVI, īstajā vārdā Jozefs Racingers, kurš kļuva par pirmo pāvestu kopš viduslaikiem, kurš pats atkāpies no amata, nomira sestdien 95 gadu vecumā.

Pirms bērēm gandrīz 200 tūkstoši sērotāju varēja izrādīt cieņu Benediktam XVI, kura mirstīgās atliekas no pirmdienas līdz trešdienai tika novietotas Svētā Pētera bazilikā.

BBC, atsaucoties uz Vatikāna sniegto informāciju, vēsta, ka bēru dievkalpojumā piedalījās ap 50 tūkstošiem sērotāju, to skaitā valstu un valdību vadītāji, atsevišķu Eiropas karaļnamu pārstāvji un ap 3700 garīdznieku. Tas ir daudz mazāk nekā iepriekšējās pāvesta Jāņa Pāvila II bērēs 2005. gadā, uz kurām Romā ieradās vairāk nekā trīs miljoni cilvēku, dievkalpojumu Svētā Pētera laukumā apmeklējot ap 500 tūkstošiem. Atšķirība ir arī tajā, ka Benedikts XVI bija pāvests emeritus. "Un Benediktam nebija tādas pieķeršanās kā viņa priekštecim. Viņš tika īpaši cienīts par viņa uzrakstīto. Taču Benediktam trūka harizmas un nebija tādas rokzvaigznei raksturīgas pievilcības kā Jānim Pāvilam II," rakstīja BBC.com .

Deutsche Welle atzīmē, ka atbilstoši Vatikāna paziņotajam Benedikts XVI vēlējies, lai viņa bēru ceremonija būtu pieticīga. Tomēr tajā tika ievērotas arī vairākas pāvesta bēru tradīcijas. Cipreses koka zārkā, kurā Benedikta XVI mirstīgās atliekas tika ievietotas pirms bēru dievkalpojuma, tika ielikts metāla cilindrs, kurā ievietots viņa pāvesta amatā paveiktā apraksts, kā arī viņa laikā Vatikānā izkaltās monētas. Pēc tam privātā ceremonijā bazilikā zārks tika ievietots hermētiski noslēgtā cinka zārkā, kas pēc tam ievietots lielākā koka zārkā.

Benedikts XVI tika guldīts Vatikāna grotā zem Svētā Pētera bazilikas, kurā apglabāts ap 90 pāvestu. Benedikta XVI zārks tika novietots vietā, kur kādreiz atradās Jāņa Pāvila II zārks, pirms viņš tika pasludināts par svēto un pārvietots.

Benedikta XVI dzimto Vāciju bērēs pārstāvēja gan prezidents, gan kanclers, gan abu parlamenta palātu vadītāji. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits