Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Dokumenti: Briti II pasaules kara laikā plānojuši apbruņot Višī Franciju

Otrā pasaules kara gados britu armijas vadība apstiprinājusi plānu par Francijas Višī režīma apbruņošanu, turklāt par šo ieceri nav informējusi Lielbritānijas premjerministru Vinstonu Čerčilu un franču trimdas līderi Šarlu de Gollu, atsaucoties uz nule kā atklātiem dokumentiem, pirmdien vēsta britu raidsabiedrība BBC. Dokumentus atklājis Salfordas universitātes vēsturnieks profesors Ēriks Grovs.

Slepenas sarunas novedušas pie 1942.gada maija plāna izstrādes, kurā paredzēts apbruņot šķietami neitrālo Višī režīmu - nacistiskās Vācijas sabiedrotos -, neraugoties uz to, ka briti tobrīd Madagaskarā karoja ar Višī armiju. Par šo priekšlikumu nedz Čerčils, nedz de Golls neko nav zinājis.

Plāns tika atmests 1942.gada novembrī, kad, reaģējot uz to, ka Višī spēki nav izrādījuši nekādu pretestību franču Ziemeļāfrikā iebrukušajiem sabiedrotajiem, nacisti okupēja Višī Franciju.

1941.gada decembrī Višī Francijas ģenerālštāba trešā biroja virsnieks ieradies Lielbritānijā, lai Londonā tiktos ar ģenerālštāba pārstāvi. "Viņi gribēja apbruņot astoņas franču divīzijas, lai tās piedalās Francijas atbrīvošanā," sacīja Grovs.

Sarunu rezultātā tika izstrādāts slepens plāns, kas tika apstiprināts 1942.gada maijā. Tajā bija paredzēts sabiedroto desants Francijas rietumkrastā - Bordo un Larošelā, okupētajā valsts daļā - un tad ar Višī spēku palīdzību vajadzēja izveidot koridoru uz neokupēto Višī Franciju.

Plānu atbalstīja Višī ģenerālštāba priekšnieks, un to apstiprināja britu armijas vadītājs ģenerālis Alans Bruks. Kā šķiet, Čerčils un de Golls par šo plānu nav zinājuši, norāda BBC. Abi līderi tolaik skaidri pauduši savu nicinājumu Višī režīmam.

Ir skaidrs, kas varēja notikt, ja sabiedroto simpātijas būtu iekarojis nevis de Golls, bet Višī līderis maršals Filips Petēns, izsakoties par dokumentiem, norādīja franču vēsturnieks Anrī Ruso. "Tas būtu iespējams, ka de Golls neuzvar šajā politiskajā cīņā, un tad Francijas vēsture pēc kara būtu pavisam savādāka," norādīja vēsturnieks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits