Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Eiropas drošības izaicinājums - draudu novēršana internetā

Eiropas Savienības (ES) drošības stiprināšanā jārīkojas proaktīvi un draudi jānovērš, pirms tie radušies, ceturtdien pēc tikšanās ar Latvijas iekšlietu ministru Rihardu Kozlovsks (Vienotība) žurnālistiem norādīja Migrācijas, iekšlietu un pilsonības komisārs Dmitris Avramopulus. Viņš arī atzina - viens no lielākajiem izaicinājumiem ir teroristu propagandas apkarošana internetā. 

Ceturdien Rīgā sākās ES Padomes tieslietu un iekšlietu ministru sanāksme, kur galvenais sarunas temats bija Eiropas valstu cīņa pret terorismu un kopējās drošības sistēmas stiprināšana, bet Avramopulus uzsvēra, ka šie pasākumi nedrīkst nevienu kopienu izslēgt no Eiropas sabiedrības.

Tikšanās laikā tika runāts par pieciem galvenajiem elementiem - radikalizācijas apturēšanu un novēršanu, sadarbības stiprināšanu informācijas koplietošanā, problēmsituāciju identifikāciju - proaktīvu iespējamo problēmu novēršanu, šaujamieroču kontroli un plašāku dalīšanos ar informāciju. Kopīgajā paziņojumā Eiropas ministri norāda, ka cīņā ar terorismu ir svarīgi pievērsties ne tikai sekām, bet tam, kas šo problēmu rada - "nepieciešama starpsektoru pieeja [..] nodrošinot, iekļaušanas un tolerances kultūras attīstīšanu izglītībā, socialajā un reģionu politikā".

Preses konferencē Avramopulus atsaucās uz notikumiem Francijā, kas radīja satraukumu un uzskatu šķelšanos arī citviet Eiropā. "Lai stiprinātu cīņu ar terorismu, jāstiprina jau esošie rīki," norādīja komisārs, atzīmējot, ka viens no lielākajiem izaicinājumiem ir teroristu propagandas apkarošana internetā. Lai ar to cīnītos, tiek plānota interneta industrijas un drošības iestāžu ciešāka sadarbība, lai apturētu nelikumīga satura parādīšanos internetā. Tāpat paredzēta ciešāka sadarbība starp drošības iestādēm. "Ir skaidrs, ka nepieciešams padarīt informāciju pieejamu visām tiesībsargājošajām iestādēm," norādīja komisārs. Viņaprāt, nepieciešams arī stiprināt Eiropola analīzes spējas, tādējādi veicinot jau minēto cīņu ar draudiem.

"Mums ir jābūt spējīgiem paredzēt un novērst draudus," uzsvēra komisārs, skaidrojot, ka ir iespējams un nepieciešams izveidot juridiskus instrumentus, kas ļautu rīkoties operatīvāk. Tāpat tiekot izstrādāti kritēriji bīstamo situāciju un organizāciju konstatēšanai, un, kā norādīja Kozlovskis, pārrobežu sadarbība ir svarīga arī ieroču kontrabandas apkarošanai. Vēl Latvijas iekšlietu ministrs norādīja, ka Eiropā ir vajadzīgs Pasažieru datu reģistrs, kas palīdzētu rīkoties preventīvi un identificēt potenciālus aizdomās turētos.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits